Om verdergaand bewustzijn over Tibet te creëren door middel van een India-Tibet cultureel uitwisselingsprogramma, organiseert de Ganasamannay Kolkata het seminar ‘Tibet: Past- Present -Future Impact on India” in het auditorium van de Nationale Bibliotheek van India, Kolkata. Het programma wordt georganiseerd in samenwerking met het Department of South and Southeast Asian Studies van de Universiteit van Calcutta.
China viel Tibet binnen en bezette het illegaal in 1950, waardoor de onafhankelijkheid van Tibet werd geschonden. China heeft de Tibetanen onnoemelijk veel ellende aangedaan. Een groot aantal van hen was gedwongen om naar India te vluchten en politiek asiel aan te vragen.
Velen van hen, waaronder de 14e Dalai Lama, wonen nog steeds in India. Tibet is al eeuwenlang een vriend van India en fungeerde als bufferzone tussen India en China. India grenst aan China. Na de Chinese bezetting van Tibet worden de veiligheid en territoriale soevereiniteit van India bedreigd.
China probeert knelpunten te creëren in de watervoorraden van India en andere Zuidoost-Aziatische landen. Tibet wordt nu door China gebruikt als lanceerbasis voor agressie tegen India. Ontbossing, het dumpen van nucleair afval en grootschalige mijnbouw in Tibet door China zijn ernstige bedreigingen voor het milieu in de wereld, aldus een persbericht.