Er zijn veel beelden van China tijdens het 20e Congres van de Chinese Communistische Partij, maar de beelden die de Amerikaanse geleerde Timothy Grose heeft verzameld en op Twitter heeft gezet, zijn de meest trieste en bijzondere die ik tot nu toe heb gezien.
Hoewel Grose ook beelden vond van andere etnisch-religieuze minderheden, vormen die van Tibetaanse monniken een uniek geheel. Ze tonen de monniken die duidelijk gedwongen zijn naar het 20e congres te kijken op ouderwetse tv-toestellen en met Chinese vlaggen zwaaien als Xi Jinping op het scherm verschijnt. Op sommige foto’s zijn duidelijk openbare veiligheidsagenten te zien. Op andere kunnen we gerust aannemen dat ze er zijn, alleen net buiten het gebied dat door de camera is vastgelegd.
Misschien wel het meest unieke beeld is het beeld met het stempel “Ganzi Buddhist Association”, d.w.z. de door de overheid gecontroleerde boeddhistische instantie van de Tibetaanse autonome prefectuur Garzê, die deel uitmaakt van het historische Tibet maar nu in de Chinese provincie Sichuan ligt.
Deze monniken kunnen niet eens doen alsof ze kijken naar een nationaal evenement dat gelovigen en niet-gelovigen verenigt. Links van het tv-toestel waarop Xi Jinping te zien is, hangt de Chinese vlag, rechts de vlag van de Communistische Partij.
Diezelfde partij heeft de zaal versierd met portretten van Marx, Engels, Lenin, Stalin, Mao, Zhou Enlai, Zhou De, Deng Xiaoping, Jiang Zemin, Hu Jintao en Xi Jinping. Het is een volledige marxistische genealogie van de Chinese Communistische Partij, behalve dat men na Zhou Enlai misschien Hua Guofeng had verwacht, maar het personage lijkt toch echt op generaal Zhou De. Zhou was hoofd van de Chinese staat in 1975-76 en wordt hier waarschijnlijk geëerd als een groot leider van het Rode Leger.
De monniken weten waarschijnlijk niet wie de helft van de personages zijn, en het kan ze ook niets schelen. Maar de Partij geeft er wel om. Zij vertelt haar slachtoffers dat zij inderdaad een atheïstische partij is, gestoeld op de antireligieuze ideeën van Max, Engels, Lenin, Stalin (Stalin wordt nooit vergeten) en Mao, verbonden door een ononderbroken rode lijn met Xi Jinping. Toch heeft het de kracht om monniken en Tibetaanse lekenboeddhisten te dwingen te buigen voor de portretten van de marxistische grootheden, met hun vlaggen te zwaaien, geduldig te luisteren naar de saaie en repetitieve toespraken en te applaudisseren.
U zult andere beelden zien van China tijdens het 20ste Congres. Maar, met dank aan Timothy Grose, u zult de onderdrukking van religie niet duidelijker in beeld zien.