Het Joods Virtueel Museum is druk in de weer met de voorbereidingen voor deelname aan een expositie in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Deze tentoonstelling draagt de naam ‘Vermoorde kunst’.
Hier zullen ruim veertig werken -van de ruim vierhonderd die nu alleen virtueel in het JVM te zien zijn– geëxposeerd worden, naast werken uit andere collecties.
Museum Sjoel Elburg en het Noord-Veluws Museum brengen deze tentoonstelling gezamenlijk in het kader van de herdenking van 75 jaar vrijheid na de bezetting door nazi-Duitsland. Beide musea brengen het werk van joodse kunstenaars, die door vervolging en verzet omgebracht zijn, weer voor het voetlicht. Er wordt een grote diversiteit aan kunstwerken gepresenteerd van meer dan twintig vermoorde joodse kunstenaars, zoals Else Berg en Mommie Schwarz, Fré en Moos Cohen, Baruch Laguna, Meijer Bleekrode, Marianne Franken, Abraham Fresco, El Pintor, Samuel Jessurun de Mesquita, Salomon Garf en Marinus van Raalte.
Op de tentoonstelling in Nunspeet worden al deze Joodse kunstenaars, die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn, opgenomen. Het werk van Else Berg en Mommy Schwarz wordt apart vertoond op een tentoonstelling in Museum Sjoel Elburg. Ook daar zullen enkele werken vanuit het JVM tentoongesteld worden.
De tentoonstelling begint op 25 maart en duurt tot 21 september 2020.
Tweede Wereldoorlog
Sinds juli 2019 is, na een jaar voorbereiding, het Joods Virtueel Museum (JVM), opgericht door een particuliere verzamelaar die zijn verzameling van Nederlands Joodse schilders en Joodse schilderijen ten toon wil stellen, online te zien. De collectie bevat schilderijen, munten en documenten en toont werk van beeldende kunstenaars van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
De door de Amsterdamse beeldend kunstenaar Sodis Vita- ook verbonden aan het Boeddhistisch Dagblad, ontworpen site is indrukwekkend van vorm, kracht en inhoud. Het internet wordt tot in de finesse gebruikt. Bezoekers betalen geen toegangsprijs, de schilderijen zijn niet fysiek aanwezig, en bovendien valt er digitaal veel meer te zien doordat er in- en uitgezoomd kan worden en er bovendien veel detailopnames zichtbaar zijn gemaakt.
De verzameling bestaat uit 4 delen, gerangschikt naar het tijdstip van overlijden van de kunstenaar. Het eerste deel omvat de werken die zijn gemaakt in de 19e eeuw en het begin van de 20ste eeuw, en waarvan de makers nog voor mei 1940 zijn overleden.
Het tweede deel heeft de titel; “zij mogen niet vergeten worden“, dit zijn de werken van de kunstenaars, die zijn omgekomen tijdens de oorlog in de jaren 1940-1945. Velen van hen zijn onbekend gebleven, deels omdat hun ateliers zijn leeggeplunderd en hun schilderijen zijn verwoest en/of verdwenen.
Het derde deel bevat werk van de kunstenaars die de oorlog hebben overleefd en in hun werk o.a. de gevolgen van de oorlog zichtbaar hebben gemaakt. Ook andere naoorlogse kunstenaars zullen een plaatsje krijgen.
Het vierde deel is een hommage aan de niet-joodse schilder Gerard Johan Staller, die in de jaren 1915-1930 midden in de verdwenen Joodse wijk van Amsterdam heeft gewoond, en daar in honderden schilderijen het Joodse leven van de marktkooplui en overige bewoners heeft vastgelegd.
Judaica
Het Joods Virtueel Museum is opgericht door een particuliere verzamelaar die al 40 jaar Judaica verzamelt. Met name heeft hij zich toegelegd op schilderijen, aquarellen en litho’s. Voorts heeft hij een uitgebreide verzameling Joodse munten en antieke Joodse documenten die in de toekomst ook in het Joods Virtueel Museum kunnen worden bekeken. De motivering om deze verzameling te beginnen was het redden van Judaica, die hij op het Waterlooplein voor kwartjes en guldens kon kopen. Hij bezocht ook vele veilingen en volgt thans de digitale veilingen. Zijn familie zegt dat hij een verzamelverslaafde is.
Gestreefd is naar een dwarsdoorsnede van de Nederlands Joodse kunstenaars zonder de pretentie te hebben om volledig te zijn. De leidraad van de site vormt het boek “Rebel mijn hart”, door Max Nord e.a.