De Japanse firma Neurosky heeft de ‘necomimi brainwave cat ears’ op de markt gebracht (nekomimi = Japans voor kattenoortjes). Het is een hoofdband met daarin een sensor voor hersenactiviteit en werkend volgens het principe van een EEG.

Wat heeft dit nu met meditatie of boeddhisme te maken?

Wel, de oortjes reageren op de, door de sensor opgevangen, hersengolfactiviteit. Bij ontspanning zakken de oortjes zijwaarts; bij concentratie staan ze rechtop en wanneer je ‘in the flow’ bent – geconcentreerd maar toch relax – bewegen ze zachtjes heen en weer.

Mijn eerste gedacht was: “Prima voor tijdens de meditatie.”

Mensen vragen zich dikwijls af: “Ben ik nog geconcentreerd of ben ik niet aan het dagdromen?” De stand van de oortjes geeft hier een antwoord op.

Maar toen dacht ik: “Erg praktisch is dat niet. Je zou al een spiegel voor je kussen moeten zetten en eigenlijk de hele tijd bezig zijn met naar de oortjes te kijken.”

Maar waar het wel bij zou kunnen gebruikt worden is bij meditatie weekends of meerdaagse retraites.

De deelnemers zetten bij aanvang van de sessie hun oortjes op en degene die de meditatie begeleidt kan van op zijn of haar zitplaats zien wie ontspannen maar toch geconcentreerd is (oortjes bewegen zacht heen en weer); wie geconcentreerd maar gespannen is (oortjes staan recht omhoog) of wie aan het wegdromen is (oortjes hangen zijwaarts).

Niemand kan meer bij het einde van een sessie zeggen dat hij niet geslapen heeft maar diep geconcentreerd was, als de oortjes heel de tijd slap opzij hebben gehangen!

De hoofdband was te zien in een aflevering van ‘Scheire en de schepping’ en is/was op het internet te koop voor 69,99$ of €115.

Naschrift: het lijkt erop dat de kattenoortjes niet meer verkocht worden. Wel andere hoofdbanden om de hersenactiviteit te meten op https://store.neurosky.com/

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Hersengolf kattenoortjes ontmaskeren meditatieslapers

  1. G.J. Smeets schreef:

    : )

  2. Lennie schreef:

    Waarom zou je dit willen weten ?

Menu