Gezonde mensen die mediteren ervaren minder angst en andere negatieve emoties en hun relaties worden beter. Het effect wordt veroorzaakt door de meditatie, niet louter door de ontspanning die meditatie veroorzaakt. De effecten lijken middelgroot, te vergelijken met het effect van psychotherapie bij psychische problemen.
Wie mediteert, lijkt zich ook beter te concentreren, beter leren en beter actief emoties reguleren, maar die effecten zijn kleiner. Het is dus waarschijnlijk niet zo dat mediterende mensen zich beter en stabieler voelen doordat ze zich beter kunnen concentreren. Het is eerder andersom: doordat mediterende mensen zich beter en stabieler voelen, kunnen ze hun aandacht beter reguleren.
Dat concludeert een team Duitse psychologen in het novembernummer van Psychological Bulletin op basis van een meta-analyse: een bundeling van al het onderzoek naar de psychologische effecten van meditatie op gezonde mensen sinds 1970. Ze vonden 595 studies, maar de overgrote meerderheid daarvan viel af omdat het onderzoek slecht was uitgevoerd. Veel studies hadden bijvoorbeeld geen controlegroep. De psychologen troffen ook rapportages waar alleen in stond dat een effect ‘significant’ was, zonder cijfers. Uiteindelijk bleven 163 studies over, waarop de onderzoekers hun resultaten baseren.
Sommige studies vergeleken meditatie met ontspanningstechnieken. De psychologen benadrukken dat er nauwelijks toetsbare theorieën bestaan over hoe meditatie werkt – over de effecten en de mechanismen erachter. Oosterse (boeddhistische en hindoeïstische) theorieën over meditatie zijn vooral een combinatie van psychologie, filosofie en religie, waarvan de specifieke elementen – zoals de veronderstelde stappen naar ‘puur bewustzijn’ – nooit onderzocht zijn.
Westerse theorieën benadrukken bijvoorbeeld afstand nemen van de eigen gedachten, maar ook daar ontbreekt onderzoek. De stand van zaken in het meditatieonderzoek is in feite vergelijkbaar, schrijven de psychologen, met het onderzoek naar psychotherapie van veertig jaar geleden. Toen werden er nog weinig soorten therapie onderscheiden en de voorspellingen waren vaag en globaal.
alluman zegt
Dit artikel is feitelijk onjuist.
Het gaat hier om correlationeel onderzoek, dus niet om causale verbanden. Het is dus niet zo dat meditatie minder angst of betere relaties veroorzaakt.
Er is alleen sprake van een verband, maar niet van een richting. Het kan zijn dat meditatie minder angst of betere relaties veroorzaakt, maar dat weten we niet zeker. Er kunnen ook andere factoren in het spel zijn of het verband kan ook in omgekeerde richting zijn.
Dat blijkt ook duidelijk uit het volledige onderzoeksrapport.
Mogelijk dat de verwarring is ontstaan doordat de auteurs de woorden ‘effect’ en ‘effect size’ gebruiken, waardoor lijkt alsof het om een ‘causaal effect’ zou gaan, maar dat is niet het geval. Het gaat om een correlationeel effect. En de effect size geeft aan hoe groot dat verband is.
Hoe dan ook, het onderzoek zit goed in elkaar.
Alluman zegt
Ik heb deze studie gelezen en beoordeeld. Als je meer over de staat van de wetenschap over (mindfulness) meditatie wilt weten, kijk dan hier: http://boeddhaboeddha.wordpress.com/2012/11/09/mindfulness-meditatie-de-staat-van-wetenschap/