China verbiedt van achttien tot en met achtentwintig oktober het reizen in Tibet en de Tibetaanse Autonome Regio (TAR). In die periode vinden op het hoogste niveau politiek gevoelige besprekingen plaats in Peking en Lhasa, de historische hoofdstad van Tibet. Het verbod geldt ook voor buitenlandse toeristen, die moeten voor achttien oktober het gebied verlaten hebben.
Omdat oktober voor Tibet een populaire maand voor het toerisme is, betekent het reisverbod een zware klap voor de economie. Zo meldt Radio Free Asia (RFA). De autoriteiten zijn bang voor ongeregeldheden. Oktober is vanwege protesten uit het verleden tegen de Chinese overheerser van Tibet traditioneel een maand van protesten in Tibet en de TAR. Op 10 maart 1959 protesteerden Tibetanen in Lhasa uit protest tegen de aanscherping van politieke en militaire controle in de voorheen autonome Tibetaanse regio, waarbij duizenden demonstranten door het Chinese leger werden gedood.
En in maart 2008 leidde een opstand in Lhasa tegen de onderdrukking door de Chinese politie van vier dagen van vreedzame Tibetaanse protesten tot de vernietiging van winkels en dodelijke aanslagen op Han-Chinezen in Lhasa. De onlusten leidden tot een golf van meestal vreedzame protesten tegen de Chinese overheersing in Tibet en de door Tibetanen bevolkte westelijke Chinese provincies.