Het merendeels boeddhistisch Birma (Myanmar) moet de beperkingen omtrent het burgerschap van de in dat land levende moslims grotendeels opheffen en gewelddadig optreden beteugelen om een eind te maken de rechteloze situatie van de zogeheten Rohingya moslims in Rakhinestaat, waar deze bevolkingsgroep in merendeel leeft. Dat heeft een commissie onder leiding van voormalig VN secretaris-generaal Kofi Annan donderdag in een eindverslag de Birmese regering geadviseerd.
De commissie heeft een jaar lang de situatie in Birma onderzocht. Moslims in dat land zijn vrijwel rechteloos, verstoken van onderwijs en burgerrechten en slachtoffer van geweld door boeddhistische nationalisten en soldaten. Meer dan honderdduizend moslims zijn hun dorpen ontvlucht en leven in tentenkampen of zijn het land uit gevlucht. Bij geweld tussen moslims en boeddhisten zijn sinds 2012 meer dan 120 mensen om het leven gekomen. Dorpen zijn platgebrand.
De commissie doet ook aanbevelingen over verdere samenwerking met Bangladesh, waar duizenden Rohingya zijn heen gevlucht. Birma’s feitelijke leider, Aung San Suu Kyi, is bekritiseerd omdat ze geen duidelijk standpunt inneemt over het probleem, en zette het leger in tegen Rohingya militanten, dat heeft geleid tot schendingen van mensenrechten. De regering verwerpt die kritiek.
Ujukarin zegt
Goede conclusie. Het nu losgebarsten geweld, aanvallen van Rohyinga-aktivisten op politiebureau’s en 22 doden totaal, bewijst het.
Echter altijd zaak om goede wil van BEIDE kanten te krijgen, zonder dit wordt Myanmar een tweede Palestina/Israel en daar zit echt niemand op te wachten.
With folded palms,
Joop Ha Hoek zegt
Ik ben het met je eens, Ujukarin. Vandaag werd bekend dat Rohingya extremisten aanslagen hebben gepleegd. Nooit komen uiitingen van haat tot rust door haat…
Ujukarin zegt
Ja ik heb onder de FB ‘vrienden’ ook een Srilankaan die fan is van de SL en Myanmarese Buddhanazis. En die postte 4-5 maanden geleden al een link naar gedetailleerd verhaal dat de discriminatie van en geweld tegen de Rohyingas in Myamnar allemaal hun eigen schuld was, omdat ze terroristen huisvestten en Myanmar waren binnengetrokken met als doel het land te splitsen in een moslim- en een boeddhistische staat.
Totale onzin m.i., maar het sindsdien doorgezette geweld tegen moslims en wegkijken door de Wereld heeft uiteindelijk wel geleid tot het voorspelde geweld; als je mensen lang genoeg in de hoek schopt en in een wurgende stijl basisrechten ontzegt moet je niet verbaasd opkijken als ze uiteindelijk overgaan tot geweld. En de huidige wereld kent haast geen geisoleerde gebieden meer – geheid dat er ook niet Rohyinga ‘buitenlanders’ bij betrokken zijn als jihadis.
Verwant hieraan: een andere vriend, een vreedzame salafistisch moslim, meldde me iets van 2 jaar terug dat er in zijn netwerk opgeroepen werd tot hulp aan Srilankaanse (en Myanmarese) moslims, omdat die leden onder geweld van boeddhistische meerderheden. Voor SL geldt het inderdaad ook, gelukkig in veel kleinere mate dan Myanmar. Bewijs van die ruime netwerken ;-)
With folded palms,
G.J. Smeets zegt
Ujukarin,
Een vraag. Gaat het in Myanmar om ethnische spanning met religie als smoes / dekmantel, of gaat het om een religieuze (burger)oorlog. Heb je zelf enig idee c.q. sociologische leestips?
Ujukarin zegt
Hoi GJ,
Het eerste, erg xenofobisch. De boeddhisten in ieder geval hebben niets met ‘heilige oorlogen’ ofzo, ze vinden dit alleen zelfverdediging van HUN groep tegen die ‘indringers’. Daarbij allerlei waarden van het boeddhisme onder het tapijt duwend. Sorry ik heb de info van vele bronnen doch vooral artikelen en personen in Sri Lanka (die helaas veelal met de ‘verkeerde’ Myanmarezen sympthatiseren), geen degelijk sociologisch werk al zal dat best ook bestaan…
With folded palms,
G.J. Smeets zegt
Dank je wel voor de info.