De Boeddhistische Unie van Frankrijk (UBF) heeft het lidmaatschap van Rigpa Frankrijk en het daartoe behorende boeddhistisch centrum Lérab Ling in dat land opgeschort. De UBF vindt dat het gedrag van Sogyal Lakar, oprichter van Rigpa International en belangrijkste leraar van deze organisatie, niet in overeenstemming is met de boeddhistische ethiek.
In een verklaring eerder deze week stelt de UBF dat de handelingen van Sogyal rinpoche, zoals bekritiseerd door slachtoffers, niet op alle punten te rechtvaardigen zijn. De schorsing duurt tot zolang Rigpa naar tevredenheid van UBF orde op zaken heeft gesteld. De UBF betuigt met oprechtheid en mededogen geestelijke steun aan de betrokkenen –slachtoffers van misbruik, en de internationale gemeenschap van Rigpa.
Sogyal is al tientallen jaren verwikkeld in schandalen met beschuldigingen van seksueel misbruik, misbruik van macht, geestelijke en fysieke mishandelingen van zijn volgelingen en zijn volgens sommigen exorbitante stijl van leven. Half juli schreven acht prominente oud-volgelingen hem een brief waarin ze hun aantijgingen op een rij zetten. Ze stonden open voor een reactie van Sogyal Lakar en stelden hem in de gelegenheid hun aantijgingen te weerspreken. Korte tijd daarna zei Sogyal in een verklaring een stapje terug te treden als leraar, in retraite te gaan maar wel in contact te blijven met zijn studenten.
Nadat eind juli de bekende boeddhistische monnik en vertaler van de Dalai Lama, de Fransman Matthieu Ricard, indirect afstand nam van de handelingen door Sogyal, door in een verklaring te schrijven niet te twijfelen aan het waarheidsgehalte van beschuldigingen van twee van de acht briefschrijvers die hij persoonlijk kent, volgde de Dalai Lama die in Ladakh, India, op 1 augustus, het gedrag, de misdragingen van zijn ‘goede vriend’ Sogyal wanstaltig, een schande noemde.
De Boeddhistische Unie Nederland (BUN) handhaaft het lidmaatschap van Rigpa Nederland. De vriendschapsvereniging heeft wel de mogelijkheid deze organisatie het lidmaatschap te ontnemen, maar kiest er voor Rigpa Nederland te ondersteunen en te helpen bij het zoeken naar een oplossing.
In Ladakh ging de Dalai Lama in op recente beschuldigingen van wangedrag in boeddhistische gemeenschappen. En de beschuldigingen van langdurig misbruik door de bekende Tibetaanse boeddhistische leraar Sogyal rinpoche van vele studenten. De Dalai Lama schrijft het ethische wangedrag in boeddhistische kloosters in Tibet toe aan de invloed van Tibets traditionele feodale systeem. Hij adviseert nogmaals boeddhisten niet lukraak te accepteren wat hun leraar zegt maar de boeddhistische leer voorop te stellen en te onderzoeken of die in overeenstemming is met wat de leraar predikt. Als dat fout is, zegt de Dalai Lama, moeten boeddhisten hem daarop aanspreken en als dat niet helpt dat wangedrag via de media openbaar maken.
Johannes zegt
Vriendjespoilitiek van de BUN.
Naar wat voor oplossing zijn ze op zoek? Onder het tapijt vegen?
De BUN kan zichzelf beter opheffen, omdat dat ze hun geloofwaardigheid allang verloren hebben.
Joop Ha Hoek zegt
Waar baseer je deze stelling op, Johannes. Zit je in de organisatie van de BUN of Rigpa? Of zijn het veronderstellingen, niet gebaseerd op enige kennis of feiten. Het BD berichtte eerder wat Rigpa en BUN van plan zijn in verband met de affaire Sogyal Lakar. Graag feitelijk reageren, voortaan.
G.J. Smeets zegt
“…maar BUN kiest er voor Rigpa Nederland te ondersteunen en te helpen bij het zoeken naar een oplossing.”
Een oplossing voor welk vraagstuk? dat wordt niet duidelijk in dit DB-bericht. Johannes heeft de schijn mee met zijn opmerking aangezien het een feit is dat een Rigpa NL lid in het bestuur van BUN zit.
UBF, de Franse zusterorganisatie van BUN heeft het lidmaatschap van Rigpa Frankrijk gewoon opgeschort totdat Rigpa orde op zaken stelt naar tevredenheid van UBF. Voor zover ik het overzie zit er in UBF geen Rigpa lid in het bestuur. Zie hier http://www.bouddhisme-france.org/espace-presse/article/communique-suite-au-scandale-lie-a-sogyal-rinpoche.html
Intussen lees ik op de website van Rigpa Nederland dat Rigpa wereldwijd organisatorische stappen onderneemt nadat Sogyal zichzelf als chef-af heeft verklaard. Er is letterlijk sprake van een ‘nieuwe spirituele adviesgroep’ die de organisatie van Rigpa moet gaan leiden. Zie hier het persbericht van Rigpa Nederland van gisteren, 11 augustus 2017: https://www.rigpa.nl/wp-content/uploads/2017/08/Rigpa-press-statement-final-20170811-NL.pdf
Neem me de term niet kwalijk maar dat is bullish*t. Mediteren leer je bij een leraar niet bij een organisatie met spirituele adviesgroep.
Joop Ha Hoek zegt
De BUN kiest er voor Rigpa Nederland lid te laten blijven van deze vriendschapsorganisatie. Op de ALV van 4 november wordt de positie van Rigpa Nederland besproken. Voorzitter Michael Ritman zegt er in een interview met het BD dit over:
‘Het moge duidelijk zijn dat hierbij veel komt kijken, juist omdat de zaak niet licht wordt opgenomen. Als bestuur van de BUN willen we Rigpa de ruimte geven om het loodzware proces dat ze nu aan moeten gaan ook daadwerkelijk in te vullen. We hebben Rigpa gevraagd om op de eerstvolgende ALV openheid van zaken te geven, voor zover op dat moment bekend. Hierover zal een open discussie gevoerd worden met de leden. Het is aan de leden om te bepalen hoe het verder gaat.
In het algemeen is ons beleid dat als een van de leden in moeilijkheden verkeert, we elkaar moeten helpen. Al is het maar omdat verschillende leden in verschillende fases van hun ontwikkeling met vergelijkbare problemen geconfronteerd kunnen worden. Er kan ook lering worden getrokken uit eerdere misbruikzaken in het buitenland, waarbij boeddhistische organisaties orde op zaken hebben gesteld, zichzelf als het ware opnieuw hebben uitgevonden, en nu floreren als dharma-gemeenschap. Dat wensen we Rigpa ook van harte toe.’
Volgens mij gaat het er ook niet om of een Rigpa-lid voorzitter is van het BUN-bestuur maar of er integer wordt gehandeld. Overigens is niet duidelijk in de verklaring van Rigpa International of Sogyal Lakar zijn functie als leraar ook heeft neergelegd. In de verklaring wordt gesproken over de functie van ‘spiritueel directeur’.