Managers die zich afvragen waarom hun werknemers zo vaak naar de wc gaan kunnen opgelucht ademhalen. De kans is groot dat ze daar mediteren. Uit een vandaag verschenen Nederlandse enquête onder zevenhonderd werknemers blijkt dat het toilet in de top drie staat van meest favoriete meditatieplekken.
Een andere plek waar werknemers graag mediteren is achter hun bureau. Meer dan de helft doet het echter stiekem omdat ze er niet over durven praten met hun leidinggevende. Het onderzoek is uitgevoerd door het Nederlandse Bridgeman opleidingsinstituut dat wereldwijd methoden in kaart brengt die bijdragen aan bewuster leven en werken.
Arbeidsrecht
‘Meditatieplekken zouden een arbeidsrecht moeten worden’, pleit Robert Bridgeman, directeur van het instituut. ‘Net zoals dat geldt voor kolfruimtes’. Deze week presenteert hij zijn boek Rust, waarin hij nieuwe technieken uit de doeken doet waarmee mensen direct tot rust komen. Bridgeman reisde hiervoor de hele wereld over en ging in de leer bij boeddhistische meesters, indianenstammen en hersenwetenschappers aan de Stanford University.
Wereldwijde trend
De gemiddelde tijd die werknemers per dag op het werk mediteren is twintig minuten, zo blijkt uit het onderzoek. Werkdruk is de belangrijkste reden voor ontspanningsoefeningen. Voor bedrijven in de Verenigde Staten, Duitsland en Azië zijn mediterende werknemers al jaren een vertrouwd verschijnsel. Er is zelfs sprake van een wereldwijde trend onder multinationals zoals Google, Samsung en SAP die met wetenschappers ontwikkelde meditatieprogramma’s aanbieden onder werktijd.
Helder denken
Managers hoeven overigens niet te vrezen dat hun mediterende werknemers de organisatie tekortdoen. ‘Regelmatig mediteren kan juist zorgen voor minder stress en positievere gedachtestroom’, aldus Marieke van Vugt, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen naar de effecten van mindfulness op gedrag. ‘Mindfulnessoefeningen maken je bewuster van gedachtenpatronen en kunnen ervoor zorgen dat je minder vast komt te zitten in negatieve gedachten en je positiever en helderder gaat denken. Voor werknemers binnen organisaties is dat natuurlijk niet onbelangrijk.’
Overgewaaid naar Nederland
Ook Nederlandse bedrijven sluiten aan bij de internationale meditatietrend op het werk. Automatiseringsbedrijf Ordina heeft al enkele jaren een speciale ruimte waar medewerkers wekelijks yoga volgen en in groepjes mediteren. ‘Vitaliteit en verminderen van stress is een belangrijk thema binnen ons bedrijf’, aldus initiatiefnemer en projectleider Albert Hoevelaken ‘We zien mindfulness als middel voor ontwikkeling van emotionele intelligentie. Het zorgt niet alleen voor stressreductie. Mensen leren beter naar elkaar luisteren, wat bijdraagt aan creatieve samenwerking.’
Kleinste kamertje
Bridgeman is internationaal pionier op het gebied van mindfulness in het bedrijfsleven. Hij werd door het, binnen het Amerikaanse Google opgerichte, Search Inside Yourself Leiderschapsinstituut als enige Nederlander gecertificeerd om hun gerenommeerde programma te introduceren in Europa en Azië. Dit programma helpt de emotionele intelligentie van medewerkers te vergroten en is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers van de Stanford University in San Francisco. Ook Nederlandse bedrijven kunnen nu dus profiteren van deze ontwikkeling, zodat werknemers niet langer hun toevlucht hoeven zoeken tot het kleinste kamertje op kantoor.
Ujukarin zegt
Redelijk onzinnig. Ik ken geen boeddhistische meditatieleraren inclusief mezelf die erop aandringen dat je persé onder werktijd ruimte neemt voor formele meditatie, dat kan uitstekend in ochtend en avond. Natuurlijk ‘straalt dat uit’ naar proberen je werk meer meditatief te doen, rustpauzes ook deels daarvoor te benutten (‘3 x diep ademhalen’), misschien in de lunchpauze wat meer te gaan wandelen en ook soms in stilte. Maar expliciete meditatietijd en -ruimten? Van lotje getikt…
With folded palms,
Dharmapelgrim zegt
Tja… ’t is maar wat je mediteren noemt. Voor sommigen is het kennelijk gewoon maar wat aankeutelen.
Klaas Vos zegt
Ora et labore. Dat was het adagium van middeleeuwse monniken. Leken waren gewend om voor en na het eten te bidden. Er zijn vertederende schilderijen met boerenmensen die bidden op het land. Door de industriële revolutie zijn religie en arbeid gescheiden activiteiten geworden. Daarentegen waren er hier en daar wel rookpauzes. In het oosten mediteren leken niet, alleen monniken, ook zo’n scheiding. We zien nu dat in o.a. de financiële wereld moraal en werk volkomen uit elkaar gegroeid zijn. Ik denk dat het goed is om werk te zien als dienstbaar aan een groter geheel. Om stiltecentra te creëren, binnen de werksetting of daarbuiten in bv de wijk of een park. Veel mensen lijden er volgens mij onder dat het werk geen deel meer is van hun leven, maar van de economie.
Dharmapelgrim zegt
Kijk, daar kan ik wel in mee. De behoefte aan bezinning is zeker aanwezig. Niet alleen maar werken, werken, werken, werken … maar ook: waar ben ik eigenlijk mee bezig, waartoe en ten koste van wat? Heel zinvol. Maar ook dit zou ik nog niet meteen met mediteren bestempelen. Begripsinflatie is niet denkbeeldig.
Zeshin zegt
Ik weet zeker dat autochtone boeddhisten dit als belediging
opvatten. Nederland profileert zich nogal vreemd aangaande het boeddhisme.
https://youtube.com/watch?v=c6MV19lg_bU