International Campaign for Tibet (ICT) vraagt Koning Willem-Alexander en minister Koenders om de mensenrechten in Tibet onder de aandacht te brengen tijdens het aanstaande staatsbezoek aan China. Met de petitie wordt in het bijzonder aandacht gevraagd voor het doodmartelen van Tibetanen in Chinese gevangenschap.
Naar schatting worden 600 Tibetanen op dit moment vastgehouden door China. Sinds 2009 kwamen 15 Tibetanen om het leven als gevolg van martelpraktijken. Deze zomer nog overleed de Tibetaanse boeddhistische leider Tenzin Delek Rinpoche als gevolg van martelingen in een Chinese gevangenis in Tibet.
Met de petitie “Stop China!” mobiliseert ICT de publieke steun tegen marteling van Tibetanen door China. Ondertekenaars vragen koning Willem-Alexander en minister Koenders van Buitenlandse Zaken om te zorgen dat de mensenrechtensituatie in Tibet, en in het bijzonder het lot van Tibetaanse politieke gevangenen, wordt besproken tijdens het staatsbezoek. Tsering Jampa, directeur van ICT: “Voor het Tibetaanse volk, dat geen stem heeft onder de Chinese bezetting, is het van levensbelang dat de Nederlandse vertegenwoordigers zich publiekelijk uitspreken voor hun fundamentele rechten.”
De mensenrechtensituatie in Tibet is in de afgelopen jaren nog nooit zo slecht geweest. Als gevolg van de wanhopige situatie hebben 143 Tibetanen zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de repressie. Tsering Jampa: “Tibetanen leven in een verstikkend klimaat van angst en martelingen zijn wijdverspreid in een cultuur van straffeloosheid onder Chinese veiligheidspersoneel en ambtenaren. Wij maken ons ernstige zorgen om de huidige mensenrechtensituatie in Tibet.”
Bron ICT.