Anderhalf jaar geleden vertrok de Vlaamse puber Giel (17) naar het Jonang boeddhistisch klooster in Shimla, India. Zijn besluit gaf met name in de Vlaamse pers aanleiding tot enige reuring. Moet je zo’n ventje niet beschermen tegen een leven dat zo haaks staat op onze Westerse mentaliteit en way of life. Een bevlieging. In Nederland grijpen de autoriteiten in als minderjarigen afreizen naar verre bestemmingen, een onzekere toekomst tegemoet. En worden ze onder toezicht geplaatst.
Giel (1998), die als novice de boeddhistische naam Nawang Lobsang Choekyi Nyima heeft gekregen, ging desondanks of dankzij naar het op een bergtop gelegen klooster, met uitzicht op de Himalaya. Hij volgt er een vijftienjarige opleiding tot boeddhistisch monnik. En heeft er al enige status bereikt. De andere monniken sluiten niet uit dat de West-Vlaamse jongen uit Sint-Laureins een reïncarnatie is van een Tibetaanse meester.
Giel wenste vanaf zijn zesde levensjaar boeddhistisch monnik te worden in een Tibetaans boeddhistisch klooster. Met de lessen die werden gegeven op zijn Vlaamse school voelde hij totaal geen verbondenheid, maar hij was des te enthousiaster als hij lessen en retraites kon bijwonen van zijn leraren tulku Lobsang en Dzongsar Khyentse Rinpoche.
Op 15-jarige leeftijd kreeg hij toestemming van tulku Lobsang om als monnik boeddhistische filosofie te studeren aan het Jonang Universiteitsklooster in Shimla, India.
Het kloosterleven is hard en de lessen worden in het Tibetaans gegeven. Voor de monniken-studenten begint de dag om vijf uur en pas om 21.30 uur is er een halfuurtje vrije tijd voor het slapengaan. Enkel op zondag is er geen les. Maar mede dankzij zijn gedreven inzet en een onwrikbare motivatie zegt Lobsang Nyima er zich heel gelukkig te voelen.
Giel is, samen met zijn leraar tulku Choekyi Nangpa , de abt van het klooster, momenteel op bezoek in België. Choekyi Nangpa Rinpoche werd in 1963 geboren in Tibet en ging op zijn negende naar het klooster. Toen hij 23 was werd hij herkend als de reïncarnatie van Tselminpa Sonam Sangpo (1292-1361), een groot Tibetaans meester. Sinds 1993 verblijft hij in India. Hij studeerde er aan het Ganden Universiteitsklooster en kreeg lessen en overdrachten van de Dalai Lama. In 1998 werd hij benoemd tot abt van het Jonang klooster in Shimla.
Choekyi Nangpa is een hoge, gerespecteerde dharmaleraar. Hij heeft de graad van Dorjee Lopon, de hoogste graad die men kan bereiken in de tantrische studies en is het hoofd van de Jonang school in het Tibetaans boeddhisme. Van deze lama wordt gezegd dat hij de staat van volledige verlichting heeft bereikt en dat het vertoeven in zijn nabijheid een transformerende uitwerking heeft. Negatieve en storende emoties (angst, boosheid) verminderen aan intensiteit. Hij geeft les over de hele wereld.
Sabine Foubert zegt
meer info op http://www.jonang.be