Het feestelijk rumoer met een boeddhistisch tintje is in de Vlaamse stad Geraardsbergen nog niet verstomd of de organisatoren van het Koleurenfeest ontwikkelen al plannen om het volgend jaar nog eens dunnetjes over te doen. Vorige week zaterdag organiseerden de makers van de Giesbaergske Koleuren Gazette, een boeddhistisch getint magazine, voor de tweede maal het Koleurenfeest, als straatfeest voor buren en culturen, in de symbolische Vredestraat van Geraardsbergen. Een bijeenkomst die plaatsvond in en rond Het Ideeënhuis, het oudste authentieke huis vlakbij de Markt van de Zuid-Oostvlaamse stad. Opgezet om buren en culturen dichter bij elkaar brengen en solidariteit blijvend stimuleren.
Naast muziek uit de wereld, met o.m. de Zuid-Afrikaanse Aïdi, stonden ook enkele interessante sprekers geprogrammeerd: Jozef De Witte, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum en Federaal Migratiecentrum bracht een voordracht over migratie en diversiteit.
Eveneens over zenboeddhisme waren er enkele interessante sprekers te gast: Bertjan Oosterbeek, zenmonnik en auteur uit Utrecht, waarvan de belevenissen in het klooster in het BD zijn gepubliceerd, bracht verhalen over hoe het leven is in een Japans zenklooster. In 2011 verbleef hij zelf een jaar lang in het zenklooster Sogenji (Okayama, Japan), bij zenmeester Shodo Harada Roshi. En Konrad Maquestieau is zenleraar in de Dojo van Halle (B). Hij kwam zijn nieuwste film over zenboeddhisme, ‘The Regarder of Sounds’ voorstellen.
Oud-Geraardsbergenaar Filip De Bodt sloot de voordrachten af met Climaxi’s film ‘Fish and Run’, over de leefbaarheid van de visserijsector, overbevissing en zorgen om het klimaat.
De Bodt is een activist avant la lettre, die altijd opkomt voor de gewone mens. Hij is ook de man achter vzw ’t Uilekot in Herzele. Met Climaxi willen hij en zijn kompanen opkomen voor meer rechtvaardigheid in de eco-normering.
Het Koleurenfeest voorzag ook in culinaire specialiteiten uit de wereld. Bezoekers konden zich te goed doen aan hapjes uit Togo, Rwanda, Kameroen, Senegal en Thailand.
Intussen liep ook het muzikale programma verder, met Afrikaanse djembé, Jazzmuzikant Lionel Beuvens en Rui Salgado die met zijn Com Tradicao de Portugese Fado in de Oudenbergstad bracht
De veelkleurige band ‘The Afrobelgians’ sloot het rijtje. Koleurenfeest II is volgens de organisatoren een geslaagd feest geworden. Meer informatie over de volgende editie van het Koleurenfeest