Onderstaand recept voor tortilla con patates werd ingestuurd door Marcel Rouweler.
Ooit (1981) geleerd van een Spaanse stagiaire, die werkte op hetzelfde architectenbureau als mijn partner. Toen schrokken we nog van de tankauto’s olijfolie die gebruikt werden, maar half om half kon ook. Inmiddels hebben we ook nog wel gewone olie in de keuken. In 1985 op vakantie in Spanje ontdekten we dat het overal (in kleine variaties natuurlijk) als borrelhapje (koud), dus tapas in cafés te nuttigen werd aangeboden.
De handige en praktische kant zit in het “drogen” van de aardappelstukjes voor ze in de olie gaan. We eten dit toch nog gemiddeld 6 keer per jaar, ook omdat het mits goed bewaard ook na enige dagen koud of subtiel opgewarmd zeer goed te genieten is. Vegetarisch, met om het even wat voor salade.
Ingrediënten:
- olijfolie (veel olijfolie, kan ook half om half bakolie en olijfolie)
- 500 gram aardappels
- 5 eieren
- ui
- knoflook
- paprika
- olijven
- zout
- peper
- maggi
De aardappels schillen en in blokjes snijden op een oude theedoek (in een vergiet) storten. Voordat ze in de koekepan gaan met de theedoek drogen – tegen het spatten – en in porties bakken.
Als ze een korstje krijgen ze uit de pan scheppen met een schuimspaan en opzij leggen voor straks.
(vast wat snoepen met wat zout mag)
Vervolgens de volgende portie bakken. Als laatste portie: de ui (gesnipperd) en eventuele paprika en de knoflook. Let er op dat ze niet verbranden. De eieren klutsen met zout, peper (en naar smaak maggi, sojasaus).
De voorgebakken aardappels met de ui, paprika en olijven bij dit mengsel storten en doorroeren. In de koekepan schenken (waarin nog flink wat olie aanwezig is). Minstens 20 minuten op laag vuur met een deksel erop afbakken. De volgende dag koud ook heerlijk.