In het museum voor Archeologie en Antropologie in het Britse Cambridge zijn vanaf 28 mei enkele van ’s werelds oudste boeddhistische manuscripten te bewonderen, waarvan de herkomst teruggaat tot de elfde eeuw na Christus. Historici, antropologen, taalkundigen, kunsthistorici en wetenschappers hebben bijgedragen aan ‘ Boeddha’s Word: The Life of Books in Tibet en Beyond’.
Bezoekers kunnen aan de hand van Boeddha’s woorden in drie verschillende ruimtes in de Li Ka Shing galerij van het museum kennis maken met de stichter van deze religie en de verschijnselen er omheen. Belangstellenden maken onder meer kennis met een boeddhistisch altaar uit het Himalaya, waar door de tekst op het altaar- een heilig object, de verering van de Boeddha blijkt.
Aan de hand van laboratoriumonderzoek wordt de productiewijze van oude Tibetaanse boeken geanalyseerd, en wordt door verklarende teksten en onderzoeken de lange geschiedenis van afdrukken in Tibet verklaard. Recent ontdekten wetenschappers in Cambridge en geleerden welke pigmenten er bij dat drukken gebruikt zijn.
Het laatste deel van deze bijzondere expositie valt te zien in de bibliotheek en toont met beeld en tekst sporen van de trajecten die Boeddha’s woord vanuit India, door Azië naar plaatsen zoals Sri Lanka, Taiwan, Japan en Mongolië maakte. Dr. Mark Elliott, senior curator in de antropologie van het museum: ‘Veel van deze artefacten zijn nog nooit tentoongesteld en zeker niet samen.’
De tentoonstelling brengt collecties en onderzoek van een aantal bronnen samen, waaronder uit het Museum Sedgwick, het Fitzwilliam Museum en de faculteit van de Aziatische en Midden-Oosten Studies van de Universiteit van Cambridge. De tentoonstelling loopt van 28 mei tot 17 januari.