Naar verwachting honderden Tibetanen en Tibet sympathisanten komen op 10 maart op de Dam in Amsterdam bijeen voor de 55e herdenking van de Tibetaanse volksopstand. Twee weken voor het bezoek van de Chinese president Xi Xinping aan Nederland roepen zij China op, te stoppen met de repressie in Tibet.
Gekleed in traditionele kledendracht en met nationale vlaggen komen de Tibetanen naar de Dam om vervolgens in een lange kleurrijke vredesoptocht door het centrum te lopen.
“Tibetanen in Tibet zijn strijdvaardiger dan ooit. Ondanks het toenemende Chinese geweld tegen vreedzame Tibetaanse demonstranten, geven zij hun geweldloze strijd niet op,” zegt Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet. “Het is een uitdaging voor de Chinese autoriteiten om tot een vreedzame oplossing te komen voor Tibet. Het verlangen naar democratische vrijheden kan niet eeuwig worden onderdrukt, zo zien we in het Midden Oosten en Oekraïne.”
De herdenking wordt georganiseerd door de Tibetaanse gemeenschap, International Campaign for Tibet en de Tibet Support Groep. Zij vragen de Nederlandse regering om bij de Chinese president aan te dringen om te stoppen met het repressieve beleid en zich in te spannen voor een vreedzame duurzame oplossing voor Tibet. Xi Jinping bezoekt de Nuclear Security Summit op 24 en 25 maart in Den Haag.
Achtergrondinformatie
Sinds de bezetting van Tibet door China in 1950 voeren de Tibetanen een geweldloze strijd voor autonomie, mensenrechten en democratie. Door de groeiende toestroom van Chinezen vormen zij een minderheid in eigen land. Tibetanen worden op grote schaal gediscrimineerd en economisch gemarginaliseerd. Hun taal, religie en unieke cultuur staan onder druk en als volk worden zij in hun voortbestaan bedreigd. Meer dan 127 Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken als verzet tegen de Chinese onderdrukking en groeit het aantal politieke gevangenen.
Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk in opstand tegen de Chinese bezetting die in 1950 was begonnen. Duizenden Tibetanen verloren hun leven tijdens de verdediging van hun land. Hun leider, de Dalai Lama, werd gedwongen te vluchten naar India en woont daar sindsdien in ballingschap met meer dan honderdduizend landgenoten. De opstand was een keerpunt in de geschiedenis van het Tibetaanse volk en de herdenking van deze historische dag blijft van groot belang voor Tibetanen, zowel binnen Tibet als in ballingschap.
Programma 10 maart
13-16 uur gebed en sprekers (o.a. Tsewang Loazoen, voorzitter Tibetaanse gemeenschap in Nederland, Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet, Nicole Sprokel, Senior Press Officer, Amnesty International). Voordragen Verklaring van de Tibetaanse regering in ballingschap.
14-15 uur vredesoptocht (route: de Dam, Rokin, Munt, NZ Voorburgwal, Damrak, Dam).
Bron ICT.