Bij uitgeverij Ten Have is het boek van Timber Hawkeye Buddhist Boot Camp verschenen. Ben je op zoek naar spirituele begeleiding, maar heb je weinig tijd om elke ochtend te mediteren? Dan is Buddhist Boot Camp volgens deze uitgeverij precies wat je nodig hebt. De boeddhistische havermout. In een snelle en makkelijk leesbare vorm geeft auteur Timber Hawkeye korte lessen in het boeddhisme. De hoofdstukjes zouden je wakker schudden en ze ‘verlichten, verrijken en inspireren je om in harmonie te leven met de wereld in en buiten jezelf’.
Timber Hawkeye beschrijft technieken om met meer aandacht te leven. Iedereen kan ze toepassen, want je hoeft geen boeddhist te zijn om gemotiveerd te worden door Boeddha’s leer. Los van religie, ras of volk, kleur, geslacht, seksuele voorkeur, leeftijd, talent, flexibiliteit of kwetsbaarheid – als je goed doet voel je je goed, en als je slecht doet voel je je slecht.
Buddhist Boot Camp gaat over relaties, emoties, carrière en andere thema’s uit het dagelijkse leven.
Timber Hawkeye is zeer actief op social media. Op Facebook heeft hij met Buddhist Boot Camp inmiddels meer dan 197.000 volgers. In 2012 gaf hij een inspirerende TedxTalk in Honolulu. Voor meer informatie over het boek en de auteur: www.buddhistbootcamp.com
Bron uitgeverij Ten Have.
Joop Romeijn zegt
Is het nu wel verstandig, zo kritiekloos een reclametekst van de uitgever van dit boek hier over te nemen?
Alleen al de term ‘boeddhistische havermout’ geeft me een vieze smaak in de mond.
Op de website van de uitgever staat ook: “Boeddhisme draait niet alleen om meditatie, maar ook om je mouwen oprollen en iets van het lijden in de wereld verzachten. Ben je bereid voor de vrede te vechten in het leger van de liefde? Welkom bij ‘Buddhist Boot Camp’! ”
Mijn antwoord: getverderrie nee. De term ‘het leger van de liefde’ lijkt me reden tot achterdocht.
Misschien is het allemaal onschuldig, maar het heeft m.i. weinig met het boeddhisme te maken. Het is meer ‘buddhism light’ opgelost in lauwe melk.
Henk Molenaar zegt
Hoi Joop,
Ik heb op site naar het TEDx filmpje gekeken. Ik kende hem nog niet voor dit artikel in BD.
Het is niet alleen light maar ook quick. Maar ik denk wel onschuldig en op zijn manier oprecht. Timber bedient hier een hele andere doelgroep die anders niet zo snel bereikt zal worden en alle beetjes helpen lijkt me.
“Promoot dankbaarheid zoals we een groene wereld promoten” is een advies van hem aan de ‘leiders van morgen’ en “Sit happens” klinkt best leuk. Dat hij met een ‘namaste’ eindigt zal niet uit de periode komen waarin hij in een Zen klooster woonde maar is wel begrijpelijk voor zijn publiek. Als van zijn 197.000 volgers er een paar zijn die de door hem de weg naar verlichting vinden dan is dat al grote verdienste.
Menno Prins zegt
Voel je ook achterdocht kriebelen bij “Leger des Heils”?
En vechten gaat lang niet altijd gepaard met wapens en geweld, toch? Tijdens mijn werk in het ziekenhuis heb ik mensen zien vechten voor het leven van anderen, soms alleen met “liefde”. En echt, soms wonnen zij daarmee wel degelijk de strijd.
Joop Romeijn zegt
‘Achterdocht’ niet maar ik houd eenvoudig niet van deze militaristische beeldspraak.
Waarom zou je ‘je sterk en aanhoudend ergens voor inspannen’ vechten noemen?
En ‘leger van de liefde’ suggereert een soort collectiviteit waar ik niet bij wil horen.
Ik heb er geen verstand van maar het lijkt me ook nogal masculien taalgebruik.