De Boeddhistische Unie België (BUB) gaat binnen het Hoger Instituut van het Boeddhisme een opleiding Boeddhistisch Begeleider in de Zorgsector aanbieden. Deze opleiding is complementair aan de opleidingen die de deelnemers reeds ontvangen hebben bij de boeddhistische verenigingen.
De BUB: ‘Ziekte, ouderdom en levenseinde zijn belangrijke fases voor elk van ons. In die situaties ontstaat soms de wens om begeleid te worden op basis van een boeddhistische visie. Begeleiding bij ziekte of levenseinde is erover waken dat het leven waard is geleefd te worden tot op het einde. Het uit zich in een reële aanwezigheid bij de andere die hem waardigheid geeft. Maar het betekent vooral de weg te begaan aan zijn zijde, op zijn ritme, en niet boven of voor hem. Het is aanwezig zijn op een authentieke manier, met zijn eigen limieten, in een relatie van evenwaardigheid, waarbij beiden geven en ontvangen.
De begeleiding gaat niet enkel over wat je doet, maar ook over hoe je bent: naar de ander en naar jezelf toe, in relatie met de wereld waarin we leven. Elk boeddhistisch leerproces, en onze hele praktijk is hierop gebaseerd. Onze definitie van het leven en van het bewustzijn berust op de notie van momenten van bestaan, en op ‘zijn’ eerder dan op ‘hebben’. Inderdaad, voor een boeddhist is de term ‘hebben’ niet gepast. We hebben geen lichaam. We hebben geen bewustzijn. We zijn een toestand in permanente verandering: een flow van bewustzijn.
Het lijden van personen tijdens het levenseinde is over het algemeen een globale vorm van lijden. Naast het fysieke lijden is er ook een psychisch en spiritueel lijden. Dit lijden moet met zorg behandeld worden in al zijn aspecten. Het omvat diverse noden en vragen die de begeleider moet kunnen identificeren: angst voor het lijden, angst voor de aftakeling, angst voor isolement en verlies, angst voor het onbekende, existentiële vragen, enz. Hierbij moeten we ook bewust zijn van de maatschappelijke context waarin we leven: ziekte, ouderdom en dood zijn bron van angst en worden daarom gemarginaliseerd.’
De opleiding bestaat uit vijf modules.
Module 1 – Zingeving. Thema’s in het licht van het levenseinde: de vier edele waarheden, mededogen, wedergeboorte, karma en loslaten.
Module 2 – Ethiek. Ziekte en levenseinde bekeken door de boeddhistische ethische bril.
Module 3 – Body Mind. Yoga, zorg dragen voor jezelf in je relatie met de ander, de kunst van het aanraken.
Module 4 – Leven met sterven. Workshop van twee residentiele weekeinden over onze verhouding tot dood en sterven.
Module 5 – Dialoog. Interconvictionele en intra-boeddhistische dialoog, met vertegenwoordigers van erediensten en boeddhistische tradities.
Meer informatie op WWW.BUDDHISM.BE