Op vrijdag 20 september staken wereldwijd miljoenen jongeren en volwassenen samen voor het klimaat. De aarde – ons huis- staat in brand: genoeg getreuzeld. Tijd voor veel meer ambitie op elk politiek niveau, en een klimaatbeleid dat eerlijk is voor iedereen. De acties duren los van elkaar een week- van 20 tot 27 september.

Laten we samen actie voeren. De Boeddhistische Unie van België (BUB) ondersteunt deze actie en nodigt iedereen uit om samen ons engagement voor het klimaat uit te dragen.

Waar? Noordstation Brussel, België. Afspraak bij het beeld ‘De stad op stap’ in de Vooruitgangstraat, 1030 Brussel. Wanneer? 20 september 2019 om 13.30 uur.

In Nederland wordt op 27 september gestaakt. De demonstranten komen om 13.00 uur bijeen op het Koekamp in Den Haag. Ruim 20 organisaties sluiten vrijwillig hun deuren, of geven hun collega’s de ruimte hun werk te onderbreken, vanwege de internationale klimaatstaking op 27 september. Onder anderen Greenpeace Nederland, Milieudefensie en alle tien vestigingen van cosmeticawinkel Lush gaan dicht om aandacht te vragen voor het klimaat. De komende weken roepen Nederlanders hun eigen werkgevers op zich hierbij aan te sluiten via burgerplatform DeGoedeZaak.

Nederlanders roepen werkgever op de deuren te sluiten of het werk te onderbreken. Iedereen in Nederland kan vanaf vandaag de eigen werkgever, rector of schooldirecteur oproepen de deuren te sluiten via degoedezaak.org/klimaatstaking. In navolging van de jongeren die wereldwijd al maanden staken en demonstreren, kan heel Nederland aan de politiek het signaal afgeven dat het klimaat niet wacht op geleidelijke maatregelen. Laten weten dat grote bedrijven meer moeten bijdragen. En dat we eerlijk over het klimaat moeten zijn, en niet de aandacht moeten afleiden van de grote opdracht die we hebben.

Jurjen van den Bergh van DeGoedeZaak: ‘‘Onze politici doen alsof ze het met woorden en akkoorden allemaal geregeld hebben. Maar we hebben daden nodig. Dit is de enige context waarin ik zou zeggen: ‘gas erop!’”

De wereldwijde klimaatstakingen in september 2019 zullen waarschijnlijk honderdduizenden mensen, jong en oud, aantrekken. Ondanks de vriendelijke sfeer is het niet ongewoon om zenuwachtig of onzeker te zijn – vooral als je voor het eerst komt, zegt de organisator Friends of the Earth. Het is tijd om met de jongeren solidair te zijn en maatregelen te eisen die de afbraak van het klimaat tegengaan. Of het nu voor een uur of de hele dag is, doe mee op 20 september 2019.

Van het vastleggen van een ontmoetingsplaats tot het meebrengen van eten voor de mars, heeft de organisatie de beste tips voor de beginnende activist die meedoet aan de stakingsmars – gebundelde kennis uit meer dan 40 jaar campagne-ervaring.

Demonstraties verlopen in een rustige, gastvrije sfeer, maar het is een geweldige manier om je zelfvertrouwen voor je eerste mars te vergroten door met een vriend te gaan of je familie mee te nemen. Draag comfortabele kleding en schoenen. Neem zonnebrandcrème mee voor een hittegolf en een opvouwbare regenjas voor regenbuien. Het dragen van bijpassende kleding zal je ook helpen om de leden van jouw groep gemakkelijker te herkennen – vooral handig voor kinderen.

Plan je ontmoetingsplaats.

Demonstraties veroorzaken veel drukte en een samengepakte groep mensen kan leiden tot een verzwakt telefoonsignaal. Reizen met vrienden of familie is de beste manier om ervoor te zorgen dat je vanaf het begin samen bent.

Demonstreren betekent hard werken (vooral als je kleine kinderen op je schouders hebt), dus houd je energie op peil door veel snacks en water voor jou en je groep mee te nemen – in een herbruikbare fles natuurlijk. Word creatief en kleurrijk. Als je van tevoren tijd hebt, maak dan een eigen demo bord. Van creatieve woordspelingen tot gedurfde kleuren, borden zijn de meest memorabele beelden van demonstraties.

Sta open voor het maken van nieuwe vrienden. Demonstraties zijn een geweldige plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Neem iets mee om te delen met demonstranten die je nog niet kent. Van chocolaatjes of satsuma’s tot muziek en een glimlach, het delen met je mede-betogers zal het gevoel van eenheid vergroten en ieders humeur verhogen.

Social media zijn een krachtig instrument. De beste manier om de boodschap zo veel mogelijk te verspreiden, vooral onder degenen die niet in staat zijn om mee te doen aan de demonstratie, is het posten op sociale media met de betreffende hashtag.

Bereid je voor op de volgende stap. Marsen zijn een geweldige manier om te laten zien hoeveel mensen zich zorgen maken over de klimaatcrisis, maar één mars zal niet al onze problemen oplossen. Wees er na de mars klaar voor om ook in de nabije toekomst mee te doen.

Bron Friends of the Earth

Categorieën: Natuur, Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid, Boeddhisme, Milieu, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk