Slechte timing. 12 dagen vakantie, vier dagen thuis, waarvan 2 1/2 aan het werk – en toen vertrok ik weer naar Biezenmortel voor een retraite met 7 monniken en nonnen van Plum Village. Dus zat ik nu tijdens de Edele Stilte dit stukje op mijn telefoon af te typen. Niet ideaal, maar het is wat het is.
Na een heerlijke rondreis met veel natuurbeleving en gelukkig ook wat warmte en zon (waar ik erg aan toe was), was ik weer uitgerust en opgeknapt thuisgekomen. Door omstandigheden aten we dagelijks in restaurants. Dat was voor mij als liefhebber en voorstander van plantaardige voeding best een uitdaging. Waar veel Nederlanders nog kiezen voor AGV, aardappelen, groente en vlees – maar restaurants meestal wel vega opties hebben -, is het in het buitenland – op de menukaart – vaak het vlees dat in de hoofdrol staat, met aardappelen, pasta of rijst in de bijrol. Groente ontbreekt. Of je krijgt – in Duitsland bijvoorbeeld – een klein schaaltje rauwkost vooraf. De VVA maaltijd: veel vlees of vis met wat aardappelen (of rijst).
Ik bestelde telkens het meest plantaardige gerecht van de menukaart, en dat was nooit geheel plantaardig. Slechts twee gerechten heb ik, tussen vakantie en retraite door, thuis plantaardig nagemaakt. Toevallig kreeg ik ze allebei in Duitsland geserveerd. Het zijn zelfs gerechten met groenten in de hoofdrol: daslooksoep en pasta met asperges en daslook. Buiten de grote steden zijn gerechten met groente in de hoofdrol op de menukaart zeldzaam, is mijn indruk. Buiten Nederland helemaal.
Gelukkig is bij deze retraite in Biezenmortel wél alles plantaardig, in lijn met de Plum Village traditie.
Daslook: het groeit in veel bossen en parken als ondergroei, ook in de stad, en dit is dé tijd om het te plukken. Goed ruiken, eventueel proeven, of het naar knoflook of ui ruikt en smaakt, dan weet je zeker dat het echt daslook is. Niet verwarren met lelietjes-van-dalen want die zijn giftig – maar ruiken en smaken heel anders. Thuis goed wassen, en geef de diertjes (slakjes, spinnetjes) de kans om weg te komen. We willen tenslotte geen dieren dood maken voor ons gerecht!
Ik maakte de soep, en gebruikte het restje voor de pasta.
Ingrediënten daslooksoep:
- Ui, gesnipperd
- Plantaardige boter of olie
- Bouillonblokje en 750 ml water
- 1 of 2 aardappelen, in blokjes
- 50-100 gram daslook, gesneden
- 75-100 gram ongebrande amandelen, cashewnoten, of 250 ml plantaardige room
- Zout, peper, en een scheutje citroensap naar smaak
Ingrediënten pasta met asperges en daslook:
- Restje daslooksoep
- Per persoon ca. 3 asperges (wit of groen), geschild en in 3-4 stukken
- Per persoon ca. 75 gram (volkoren) pasta
- Bieslook
- Nog wat room, zout, peper en citroensap, indien nodig
Laat de amandelen of cashewnoten wellen in kokend water. Ik heb terwijl de soep stond te koken de vliesjes van de ongeblancheerde amandelen gehaald voor een mooie romig groene kleur soep, maar voor de smaak hoeft dat niet. Fruit de ui glazig in de olie of boter, bak de aardappelblokjes even mee. Doe er het water en een verkruimeld bouillonblokje bij, breng aan de kook, en kook ca. 10 minuten tot de aardappelblokjes gaar zijn. Nu kunnen de amandelen, cashewnoten of plantaardige room erbij, evenals de daslook. Breng net aan de kook maar laat niet meer koken. Pureer met een staafmixer, keukenmachine of blender tot een gladde soep. Voeg een klein scheutje citroensap toe, proef, en maak eventueel nog op smaak met extra citroensap, zout en peper.
Voor de pasta heb ik eerst de asperges 10 minuten gekookt in water met wat zout. Daarna heb ik de asperges met een schuimspaan uit het water gevist en in hetzelfde water de pasta gekookt. Meng nu restje soep, pasta en asperges. Eventueel kan er nog wat plantaardige room bij, citroensap, zout, en/of peper. Garneer met bieslook.
Geen daslook? Gebruik gerust andere bladgroenten, wild (brandnetel) of uit de winkel (spinazie). Uiteraard wordt het dan een ander gerecht. Voeg in dat geval een of meer teentjes knoflook toe.
Wat betreft de romigheid: in het Duitse restaurant zat er een grote hoeveelheid dierlijke room in zowel de soep als de pasta. Niet gezond voor ons en niet goed voor andere levende wezens en Moeder Aarde. Ik heb al vaker over plantaardige room geschreven. Cashewroom (zelf gemaakt) is mijn favoriet. Ik koos toch voor amandelen om aan te sluiten bij het thema ‘Voedselbos’ van vorige week: zowel daslook als amandelen kunnen geoogst worden in een Nederlands voedselbos. Voor die duurzame toekomst van onze voeding zet ik me graag in.