Het Boeddhistisch Dagblad is eigenlijk de werktitel van het Boeddhistisch Dagblad. Bedacht in een gehuurde meditatieruimte in Hillegersberg en een vergaderruimte van uitgeverij Asoka aan de Mathenesserlaan in Rotterdam.
Elke dinsdagvond mediteerde ik in een krankzinnig leuke sangha van Frank. En voor Asoka maakte ik onder andere de rubriek Boeddha in Bedrijf. In de sangha ontmoette ik Paul van Buuren en bij Asoka Maarten Barckhof. In de sangha en ook bij Asoka ontstonden problemen en we besloten voor onszelf te beginnen. Paul ontwierp de technische kant van de krant die toen nog geen naam had. En Maarten en ik bedachten de redactieformule. De werktitel was het Boeddhistisch Dagblad, kortweg BD. En bleef zo heten.
Het mag nu een beetje gaan stinken maar het BD is uniek in de wereld. Er zijn wel meer boeddhistische sites maar die hebben niet het karakter en de inhoud van deze krant. We beschouwen namelijk alle gebeurtenissen in de wereld als boeddhistisch- vergankelijk, lijden veroorzakend en een weg zoekend om met dat lijden om te gaan. Daarom berichten we over politiek, milieu, activisme, cultuur, sport (als je verliest is dat lijden), wetenschappen, nieuws en achtergrond, kunst, religie, koken en braden, leven en dood, boeken, de leer, boeddhistische organisaties en zo meer. Ons eerste artikel was over de komst van de Dalai Lama naar Huy in België, Manu was onze verslaggever. Jessica Hummel bedacht de rubriek B’eter, boeddhistisch koken en eten. Ze overleed helaas op 55-jarige leeftijd een paar jaar geleden.
In de dertien jaar van het bestaan is het BD alle dagen in het jaar verschenen, op enkele na toen er technische problemen waren. Paul van Buuren is lid van de hoofdredactie en webmeester. Maarten is teruggetreden en ik voel me de baliemedewerker van Hotel BD. Ik schrijf medewerkers in en hou de boel op orde. Het hotel is dag- en nacht open en gasten mogen zo lang blijven als ze willen.
Een klein groepje boeddhisten- ik noem geen namen, bang iemand te vergeten, maar lezers die de krant elke dag lezen kennen hun namen, vormen de kern van de krant, is vrijwel vanaf het begin bij het maken van de krant betrokken. Ze leveren regelmatig hun bijdragen, enkele elke week. Ze voelen zich thuis in het hotel. Anderen trokken na een tijdje de wereld in of keerden weer terug op de basis. Honderden schrijvers, fotografen, kunstenaars, columnisten en andere medewerkers zijn en waren actief voor het BD. Zonder hen zou de krant niet bestaan en zou het een dooie boel worden in Hotel BD.
Moedig voorwaarts!
Moge iedereen gelukkig zijn, en gezond, met name jij.
Andre zegt
Ben elke dag blij met dit hotel! André.
Wulf zegt
🥁🤝👍️
Jaap zegt
Van ‘normale’ hotels moet ik niets hebben. Alles wordt voor gedaan en je mag niets zelf. Ja, je portemonnee pakken.
Als je dit een hotel noemt, ben ik dagelijks een blijde bezoeker.
Dank u zeer Heren. 🙏
Joop Ha Hoek zegt
Er werken ook zeer getalenteerde vrouwen voor het Hotel.
Jaap zegt
Excuus, dank u wel beste dames en heren.