Kan je het als onbekende Nederlandse auteur gaan maken in Amerika? Auteur Machiel Hoek (49) gaat de uitdaging aan. Hij brengt zijn (spirituele) debuutroman ‘Het meisje dat de wereld veranderde’ eigenhandig naar Amerika. Met een grote pick-up truck gevuld met 2.000 exemplaren trekt Hoek in augustus langs boekhandels, uitgevers en media in Californië. Zal het hem lukken Amerika te verleiden om vrouwelijke eigenschappen beter te omarmen?
Vrouwelijke eigenschappen nodig
De drijfveer van Hoek om in Amerika te worden uitgegeven ligt in de dieperliggende boodschappen van het boek. Hij wil de overdaad aan mannelijke energie in de samenleving bestrijden. “Alle omgangsvormen zijn doorgeschoten naar het mannelijke, kijk naar de politiek, het bedrijfsleven… Als we doorgaan met de mannelijke eigenschappen als norm te blijven inzetten dan zullen de ongelijkheden tussen arm en rijk, de polarisatie en de angstcultuur blijven groeien. Uiteindelijk helpen we zo de aarde om zeep. Het moet écht anders en daar gaat mijn boek over”, aldus Hoek. ‘Het meisje dat de wereld veranderde’ doet een oproep aan het vrouwelijke op aarde. Voor meer begrip over wat ons als mensen verbindt in plaats van wat ons lijkt te verdelen.
‘Het meisje dat de wereld veranderde’ verscheen in april 2022 bij uitgeverij London Books. De zesde druk is net verschenen. Inmiddels zijn er in Nederland en België zo’n 15.000 exemplaren verkocht, terwijl Machiel Hoek een onbekende auteur is en het boek nog in geen enkel dagblad of magazine besproken is. Via mond-op-mondreclame en op social media is er een grote schare fans ontstaan die het boek hebben omarmd.
Culturele verschillen
Tijdens het vertalingsproces voor de Amerikaanse versie liep Hoek aan tegen de grote culturele verschillen. Van een aantal beschreven situaties die bij ons normaal zijn, waarschuwden de vertalers dat die in Amerika tot een ban op het boek konden leiden. “Om die reden heb ik een aantal stukken herschreven”, zegt Hoek, “maar zeker niet alle. Want dat is juist een probleem van de masculiene Amerikaanse samenleving: niemand neemt verantwoordelijkheid voor z’n daden!”.
Op zijn Amerika-tour begint Hoek in Los Angeles om dan noordwaarts richting San Francisco te reizen. Ten slotte rijdt hij met zijn grote pick-up truck naar de woestijn van Nevada, waar hij het boek als onderdeel van een symbolische pelgrimstocht herenigt met de plek waar het in 2014 ontstond: de Tempel op Burning Man.
Een Nederlandse partij heeft al gevraagd naar de filmrechten, dus mogelijk is de volgende stap…: Het meisje goes to Hollywood!
Machiel Hoek (49) heeft ruim 25 jaar ervaring in het bedrijfsleven als registeraccountant, CFO, CEO en ondernemer. Van kinds af aan zocht hij naar ‘het geheim van het leven’, en deed dat op de manier die in onze maatschappij en het bedrijfsleven dominant is: via ratio en het vergaren van kennis. Tien jaar geleden deed een reeks ingrijpende ervaringen hem besluiten zijn leven om te gooien en zijn zoektocht naar ‘het geheim’ serieus te nemen. Dat besluit veranderde letterlijk zijn wereld, en leverde hem het mooist denkbare op: nieuw leven.
Hoek zegt als missie te hebben vrouwelijke en mannelijke eigenschappen op onze wereld tot een duurzaam evenwicht te brengen.