• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Groenekoolburgers

B’eter – Groenekoolburgers

20 mei 2023 door Jana Verboom

Onderweg naar onze vakantiebestemming zagen we rijen vrachtauto’s uit vrijwel alle landen van Europa. Honderden. Wat zouden ze allemaal vervoeren, vroeg ik me af. Vakantie is toch al een tijd van reflectie, en een rit op de snelweg leidt bij mij vaak tot reflectie op transport. Ik geef toe, ook ik drink thee en koffie, en ik ben dol op olijven, amandelen en chocola. Specerijen, kokosmelk: allemaal niet van hier. Ik denk niet dat we terug moeten naar de middeleeuwen, en handel is van alle tijden. Toch is het nu uit de hand gelopen. We transporteren te veel, te ver, en vaak om de verkeerde redenen. Nederland is natuurlijk een van de grootste exportlanden op het gebied van landbouwproducten. Zo gaan Nederlandse uien, aardappelen en bloemen de hele wereld over. Nagenoeg overal ter wereld kun je Goudse kaas kopen, en feta, en camembert, en cheddar… En Heineken en Amstel bier – al wordt dat bier hopelijk lokaal gebrouwen. Nederland schijnt de grootste exporteur van levende dieren ter wereld te zijn. Als we de kippen niet meetellen komen we op de tweede plaats, na Denemarken. “Nederland is verantwoordelijk voor de export van 350 miljoen kippen per jaar, waarvan een groot deel naar Duitsland. Dat betekent niet dat Nederland niet zelf ook importeert: er komen veel Duitse kippen hiernaartoe” (bron: animalstoday.nl). Pluimveebedrijf.nl weet te melden dat “voor de Nederlandse vleesexport import nodig is, zoals levende dieren, nog te bewerken vlees of veevoedergrondstoffen. Levend pluimvee is de grootste importcategorie (240 miljoen euro in 2019, vooral uit Duitsland), gevolgd door maïs en tarwe. Maïs (grotendeels uit Oekraïne) en tarwe (met name uit Frankrijk) leveren als veevoedergrondstoffen een indirecte bijdrage aan de Nederlandse vleesexport. Andere veevoedergrondstoffen zijn ook ruwe palmolie (vooral Indonesië en Maleisië) en sojabonen (vooral Brazilië en de Verenigde Staten)”.

Wat ook waanzin is: dat je op zoveel plaatsten ter wereld, zelfs ver buiten Europa, Evian en Perrier bronwater kunt kopen. Water naar de zee dragen? Vrijwel alle landen hebben namelijk ook zelf bronwater. Verder is er natuurlijk ook nog non-food dat vervoerd wordt: kleding, meubels, elektronica, prullaria… Zoals ik al zei: we transporteren te veel, te ver, en om de verkeerde redenen.

Binnenkort liggen er kersen uit Griekenland in de supermarkten, terwijl er in Nederland ook heerlijke kersen te koop zijn. Alleen is invoeren vanuit Griekenland goedkoper dan ze hier plukken, vanwege salarissen, cao’s, en dergelijke. Ook liggen in de supermarkten appels uit Nieuw Zeeland terwijl we in Nederland toch echt lekkere appels produceren. Maar in mei komen de Nederlandse appels uit een energieslurpende koelcel. Het is ingewikkeld. Spaanse aardbeien uit de volle grond zijn ondanks het transport beter voor het milieu dan aardbeien uit een Westlandse met fossiele brandstoffen verwarmde kas.

Het recept van vandaag komt uit een Tsjechisch kookboek uit 1964 en bevat in principe vrijwel alleen ingrediënten van dichtbij. Mijn ouders maakten het vroeger vaak, als vleesvervanger. Het kostte wat moeite om groene kool te vinden, maar uiteindelijk is het gelukt. Ik had toevallig nog een ei in huis, waardoor dit recept nu niet plantaardig is. Het ei kan vervangen worden door een ander bindmiddel zoals aqua faba, het kookvocht van peulvruchten, of uit een mengsel van gemalen lijnzaad en water.

Ingrediënten:

500 gram groene kool
1 grote ui (of 2 kleine)
Zout, peper
2 eetlepels bloem
Ca. 100 gram paneermeel
1 ei (kan vervangen worden door ander bindmiddel als aqua faba)
(olijf)olie om te bakken

De in grove stukken gesneden kool kort koken (een minuutje of 5), goed uit laten lekken, en daarna heel fijn hakken. In het kookboek gebruiken ze een gehaktmolen. Ikzelf doe het met een keukenmachine. Ui meehakken, ei, zout en peper toevoegen, en zoveel meel en paneermeel dat een soepel kneedbaar ‘deeg’ ontstaat. Maak balletjes en druk ze plat tot burgers. Wentel ze door de rest van de paneermeel. Bak ze bruin. Ik heb van ca. 600 gram kool 12 burgers gemaakt, en de helft in de koekenpan gebakken en de andere helft met wat olijfolie besmeerd en op een ingevette bakplaat in de oven gebakken. Zowel de pan-versie als de oven-versie waren lekker. Serveer als vleesvervanger, bijvoorbeeld met gekookte aardappelen en een salade.

Categorie: B'eter, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: Europa, export, groenekoolburgers, Heineken, Nederland, pluimvee

Lees ook:

  1. ‘Basisinkomen als fundament voor nieuw systeem na toeslagenaffaire’
  2. ‘Gewone’ griep met meer slachtoffers dodelijker dan het coronavirus
  3. GroenLinks, D66, CU, PvdD , PvdA en Denk e.a. nemen stappen op weg naar basisinkomen
  4. Al ruim een week non-stop klimaatwake voor Catshuis Den Haag

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het wezen van het christendom
    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.