• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Jana – Dadel-walnootkoek en herhaling oproep aan lezers

Jana – Dadel-walnootkoek en herhaling oproep aan lezers

25 maart 2023 door Jana Verboom

Nog voordat de eerste reacties op mijn oproep mijn mailbox binnenkwamen, en omdat ik deze week te druk was om te experimenteren in de keuken, interviewde ik mijn schoonmoeder (85) bij een kopje koffie en een stukje dadel-walnootkoek. Ik ging er eens goed voor zitten, pen en notitieboekje in de aanslag. Ik vroeg wat de mensen vroeger aten, toen vlees nog een luxe was maar geen dagelijkse kost. En of ze vleesloze recepten kende uit haar jeugd. Nou, het interview was afgelopen voordat het goed en wel begonnen was. Bij haar thuis, hardwerkende kleine middenstanders – haar ouders hadden een banketbakkerij/lunchroom – werden in haar herinnering altijd aardappelen, groente en vlees gegeten. Ze kon zich niet veel herinneren uit de oorlog. Alleen dat ze vaak gelatinepudding aten (de bakkerij was dicht maar de ingrediënten waren er nog), en vies, hard, zuur brood dat ‘kuch’ werd genoemd. Ze kende geen vegetariërs, wist in haar jeugd niet dat zoiets bestond. Hoe ik ook probeerde door te vragen, er kwam geen enkel vleesloos gerecht of recept bij haar boven. Gelukkig kan ze tegenwoordig wel genieten van de vegan gerechten die wij haar voorzetten.

Recept

Dit recept is een variant op een al eerder gedeeld muffinrecept uit het Amerikaanse kookboekje ‘Muffins for all occasions’ uit 1989 (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/23177-beter-dilemmas-en-dadel-walnootmuffins/).  Ik gebruik het boekje al ruim 30 jaar dus voor mij is het inmiddels een klassieker. Dit recept maakte ik al toen ik nog geen idee had van het lijden veroorzaakt door de zuivel- en pluimveeindustrie. Toevallig is het plantaardig. Je mist de boter of eieren niet, het is goed zoals het is, en dat vonden we in 1989 ook al. Tegenwoordig maak ik het in een rechthoekige vorm in plaats van muffinvormpjes, en glutenvrij. Vervang gerust het glutenvrije meel door (volkoren) tarwemeel.

Glutenvrije dadel-walnootkoek ingrediënten:

– 250-300 gram dadels (bijvoorbeeld verse Iraanse), ontpit en grof gehakt
– ¼ kopje zonnebloemolie
– ¾ kopje kokend water
– zakje vanillesuiker
– ½ kopje elk rijstemeel, boekweitmeel en havermout (of neem 1 ½ kopje meel naar keuze)
– ½ zakje (of ½ theelepel) baking soda of bakpoeder
– ½ kopje (riet)suiker
– flinke handvol walnoten, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 200 graden (of 180 graden bij de heteluchtstand), vet een rechthoekig niet al te groot bakblik in (max ca. 20 x 25 cm). Een Amerikaanse ‘cup’ is een flinke mok, inhoud 200-250ml. Meng in een kom de eerste vier ingrediënten, meng in een andere kom de rest. Roer dan alles snel door elkaar. Het deeg moet nét vloeibaar zijn, voeg eventueel wat water of meel toe als het te droog of te nat is. Spatel het mengsel in het bakblik. Strijk glad. Bak in ca. 30 minuten gaar en bruin. Laat iets afkoelen en snijd in vierkante stukken.

Herhaalde oproep

Weliswaar staan de kranten en tijdschriften tegenwoordig vol met vegan recepten, maar die zitten vaak vol exotische, uitheemse ingrediënten als chiazaad, jackfruit en kokosmelk. Ook is de industrie druk bezig met vegan vervangers voor bekende producten, zoals speckreepjes (met ck), bitterballen en Magnum ijsjes. Allemaal prima ontwikkelingen, maar het roept de vraag op: wat aten de mensen vroeger, toen vlees nog een luxeproduct was dat hooguit op zondag op tafel kwam? In het Midden-Oosten heeft men falafel, hummus, tabouleh, shakshuka, baba ganoush. In India heeft ment dahls en vegetarische curry’s. In Indonesië tempeh, tofu, gado gado. Heerlijke vegetarische en vegan gerechten waar geen vleeseter de neus voor ophaalt. Wat hebben wij in Nederland/Noordwest Europa als vega-klassiekers? Hebben wij die wel?

Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vol lagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn? Graaf in eigen geheugen of interview je ouders of grootouders of anderen die deze tijd bewust hebben meegemaakt – al dan niet als vegetariërs. Of kijk in oude kookboeken. Ik ben met name op zoek naar smakelijke Nederlandse/Vlaamse recepten van voor- en hoofdgerechten (vrijwel) zonder vlees en zuivel. Het mag ook uit de buurlanden zijn (Noordwest Europa). Stuur een reactie naar: janaverboom@gmail.com  Dan beloof ik die recepten te proberen en hier te delen, liefst met een verhaal erbij over de oorsprong. Ondertussen zal ik zelf ook doorgaan met de vraag stellen aan ouderen in mijn eigen netwerk. Opdat we samen een archiefje kunnen maken met duurzame vegaklassiekers van eigen (Europese) bodem. Overigens mag u mij ook andere recepten sturen die u het delen waard vindt. Liefst plantaardig. Ik ben benieuwd!

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: vleesloos, vroeger

Lees ook:

  1. Nationale Week Zonder Vlees met meer dan 25.000 deelnemers
  2. Nationale Week Zonder Vlees eindigt na succesvolle eerste editie
  3. ProVeg – Kwart van de Nederlanders hoopt op toekomst zonder vlees

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.