• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter groene smoothies en gevulde vijgen

B’eter groene smoothies en gevulde vijgen

11 februari 2023 door gastauteur

Het Voedingscentrum adviseert ons al jaren om per dag twee ons groente en twee ons fruit te eten, maar bijna niemand doet dit. Ik ben het lang niet met al hun adviezen eens, maar minimaal vier ons vers, onbewerkt plantaardig voedsel per persoon per dag lijkt me een verstandig streven. Dus  probeer ik, om de groente- en fruitconsumptie in huis te bevorderen, kilo’s van het spul aan te slepen (met 5 personen zit je op zo’n 14 kilo groente en fruit per week).

Boterham met pindakaas en banaan.
Boterham met pindakaas en banaan.

Regelmatig doet de situatie zich voor dat er iets dreigt te verpieteren op de fruitschaal of in de groentela. Als ik er op tijd bij ben, wordt de groente of het fruit goed schoongemaakt, gesneden en ingevroren. Voor het volgende recept is het handig om zulke ingevroren restjes in de vriezer te hebben liggen, want de smoothie is ijskoud het lekkerst. Het vaakst belanden bananen in de vriezer. Wij eten namelijk graag boterhammen met pindakaas en banaan, maar soms eten we dagenlang havermoutpap als ontbijt en restjes zelfgemaakte humus en andere salades bij de lunch, en dan ineens zit je met een tros bananen met bruine stippen op de schil, waar men de neus voor ophaalt. Onder de schil ziet het er meestal nog goed uit dus die bananen gaan, geschild en in stukken, hup in een doosje de vriezer in. Handig voor een ijskoude smoothie of milkshake. Met een beetje aandacht voorkom je zo voedselverspilling.

Ik kreeg onlangs een boekje gemaild met 10 groene smoothie recepten, geschreven door Diana Verbeek. Zie ook http://missnatural.nl/heerlijke-groene-smoothierecepten/. Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht. Voor het maken van groene smoothies heb je eigenlijk helemaal geen receptenboekje nodig, want alle 10 recepten zijn een variatie op hetzelfde thema. Je doet gewoon wat groente en fruit in de blender met wat vruchtensap of water, en de blender maakt er vanzelf een groene smoothie van, mits een deel van de ingrediënten groen is. (Maar pas op, niet alle groenten zijn rauw eetbaar, sperzie- en snijbonen zijn rauw giftig!) Wel apart is dat Diana Verbeek het ook aandurft met rauwe boerenkool. Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Voor de beginnende groene-smoothiemaker hier een recept met spinazie (voor 4 personen):

Ca. 200 gram gewassen bladspinazie

Sap van 3 sinaasappels (of water)

2 bananen uit de diepvries

3 geschilde kiwi’s

Groene smoothie.
Groene smoothie.

Doe alles in een blender en zet deze net zo lang aan totdat de boel egaal (“smooth”) is. De kleur is prachtig. Schenk in vier glazen en drink meteen op. Alle ingrediënten van deze smoothie behalve de kiwi (B) vallen in februari in klasse A van Milieucentraal omdat ze met een milieuvriendelijk vervoermiddel naar hier zijn gekomen (http://groentefruit.milieucentraal.nl/groente-en-fruit-kalender/groente-en-fruit-kalender/zoeken/formulier). Vervang de spinazie gerust door andere bladgroenten en de vruchten door andere fruitsoorten van het seizoen, of uit de vriezer.

Gebakken gevulde vijgen

Een van oorsprong Grieks toetje, maar de gevulde vijgen smaken ook prima bij een kopje koffie of thee. De combinatie van noten, vijgen, sinaasappel en honing geeft dit toetje een echt mediterrane smaak. Echte veganisten gebruiken geen honing, omdat de mens de honing van bijen afpakt, daarom geef ik alternatieven voor honing. Walnoten zijn meer een product van het hier en nu dan pistachenoten, maar met de vijgen, sinaasappels, sesam en abrikozen wordt het alsnog meer een mediterraan dan een Noordwest Europees recept. Voor 12 stuks heb je nodig:

12 gedroogde vijgen
ca. 1 ½  dl vers geperst sinaasappelsap
ca. 50 gram pistachenootjes of walnoten
ca. 50 gram gedroogde abrikozen
1 eetlepel sesamzaadjes of sesampasta (tahin)
ca. 5 eetlepels honing, eventueel te vervangen door diksap, siroop of stroop naar keuze

Doe de gedroogde vijgen in een pan met het sinaasappelsap en 4 eetlepels honing. Breng aan de kook, en kook met deksel (pas op voor overkoken) op een laag vuur ca. 10 minuten. Draai het vuur uit en laat afkoelen.

Maak ondertussen de vulling. Rooster eventueel de pistachenootjes licht in een droge koekenpan, laat afkoelen, en hak met hand of machine de nootjes en abrikozen vrij grof. Meng met de sesamzaadjes of –pasta en 1 eetlepel honing.

Gebakken gevulde vijgen.
Gebakken gevulde vijgen.

Nu komt het lastigste. Elke vijg moet met een mes worden ingesneden en gevuld met een flinke theelepel van het abrikozennotenmengsel. De vijg kan met de hand wat worden opgerekt en uitgetrokken, zodat binnenin wat meer ruimte ontstaat. Ik vond het uiteindelijk het makkelijkste om met mijn vingers en met behulp van een theelepel de vijgen te vullen. Vul geduldig alle vijgen en zet ze naast elkaar in een ovenvaste schaal, liefst van een maat waarbij de vijgen er precies naast elkaar in passen. Giet het sinaasappel-honingmengsel eroverheen en bak de vijgen in een voorverwarmde oven op ca. 190 graden in ca. 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen en serveer ze met een schepje van de ingekookte saus ernaast. Eventueel kan er nog een schep Griekse yoghurt bij.

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Diana Verbeek, gebakken vijgen, smoothie, sperziebonen, spinazie

Lees ook:

  1. B’eter groene smoothies en gevulde vijgen
  2. B’eter Griekse vegaklassiekers (2/2)
  3. B’eter Ovenschotel met rijst, bonen, sperziebonen en tofu

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het wezen van het christendom
    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.