De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen AzG heeft vanaf vandaag een vijf mens sterk team in het Groningse Ter Apel dat zorg levert aan asielzoekers die vanwege het gebrek aan opvangplaatsen buiten het hek bivakkeren en op een grasveld, onder auto’s en zelfs in een gekraakte camper in de buurt de nacht doorbrengen.
Het AzG-team levert basisgezondheidszorg en behandelt wonden, infecties en huidziekten, verstrekt recepten en bieden psychologische eerste hulp aan volwassenen en kinderen. Het is voor het eerst dat de internationale hulporganisatie een team in Nederland inzet.
Vannacht sliepen weer zo’n 700 mensen buiten. Vrijdag waren er al AzG-medewerkers in Ter Apel om de situatie daar te bekijken. Wat ze aantroffen was volgens AzG te vergelijken met de leefomstandigheden in het beruchte vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Zo waren er geen douches en waren toiletten stinkend smerig.
Het is een triest dieptepunt voor ons land dat we zo ver zijn gekomen, zegt de burgemeester van Groningen, Koen Schuiling. Hij maakt net als AzG de vergelijking met kamp Moria. AzG-directeur Judith Sargentini noemt het ongekend dat AzG in Nederland in actie moet komen, zij noemt de omstandigheden waarin deze mensen zich bevinden mensonwaardig.
Het team sprak mensen die zich al een week niet hadden kunnen wassen. Sommigen hadden door het gebrek aan hygiëne een huidziekte opgelopen. Onder hen zwangere vrouwen, kinderen en mensen met chronische ziekten, zoals diabetes. Sommige chronisch zieken zijn door hun medicijnen heen.
Ik zag deze week op tv beelden van goed geklede en gevoede inwoners van Albergen die ’s avonds in hun eigen bed kruipen, beschermd tegen smerige omstandigheden en gevaar. Ze liepen al een uur nadat bekend was geworden dat de regering in Albergen een hotel had gekocht om asielzoekers op te kunnen vangen op straat. Spandoeken werden opgehangen aan de gevel van het hotel. Ze spraken van dwang, voelden zich overvallen door het besluit van de regering om het hotel te kopen. Geen asielzoekers hier, was hun antwoord.
Als er wel van tevoren overleg was geweest met de burgemeester en bevolking, was er dan wel de bereidheid geweest om vluchtelingen op te vangen? Ik denk het niet. Kennen en gekend worden, het is zo eenvoudig. Laten anderen maar voor die gasten zorgen. Maar er is geen enkel hotel dat gasten zo behandelt.
Verdikkeme, waarom zie ik nou ook weer het beeld van de Haagse Historicus voor me? De Vaste Torenbewoner. Regeren is vooruitzien toch.
Moedig voorwaarts!