De Boeddhistische Unie Nederland (BUN) laat het besluit van het Commissariaat voor de Media (CvdM), om de BUN een boete van € 2500 op te leggen en een bedrag van € 50.000 terug te vorderen, door de rechter toetsen. Dat heeft de BUN het CvdM deze week laten weten.
Het commissariaat legde de boete op en spreekt de BUN juridisch aan omdat de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) in 2009 mediagelden onrechtmatig zou hebben gebruikt. De BUN heeft een delegatieovereenkomst met de boeddhistische omroep, maar het commissariaat acht de unie voor dat feit verantwoordelijk. De BUN houdt het op een boekhoudkundig probleem. Volgens de BUN zijn er door geraadpleegde accountants en juristen goede gronden aangedragen om het niet eens te zijn met uitspraken van het commissariaat op dit punt. De leden van de unie worden tijdens de algemene ledenvergadering op 8 juni door het bestuur bijgepraat over de gang naar de rechter.
Het CvdM stelt de BUN aansprakelijk voor het handelen van de BOS. De unie is formeel zendgemachtigde en heeft in een overeenkomst de feitelijke uitvoering en programmering aan de boeddhistische omroep gedelegeerd. Het CvdM veegde begin dit jaar in een uitspraak in een bezwaarprocedure het argument van de BUN van tafel, dat niet zij maar de BOS in het kader van die delegatieovereenkomst aansprakelijk was voor het besteden van het mediabudget van deze omroep.
Het CvdM vond dat door het aangaan van zo’n overeenkomst de BUN het risico had genomen de controle over het doen en laten van de BOS te verliezen en acht de BUN als zendgemachtigde verantwoordelijk voor de gang van zaken indertijd. Het commissariaat spreekt daarom de BUN aan. De BOS op haar beurt heeft de BUN gevrijwaard van elke financiële claim en schade, als deze onverhoopt door de BOS wordt veroorzaakt. Daar vloeit uit voort dat de boeddhistische omroep de unie uit eigen middelen financieel moet ontlasten op een wijze die de instemming van het CvdM heeft
Volgens BUN en BOS is er geen sprake van dat de uitvoering van de beslissing van het CvdM vergaande en organisatorische consequenties zal hebben voor deze organisaties.
Joop Romeijn zegt
Een geniale formulering van de redactie van het BD (of is dit een officiële mededeling van de BUN?), “dat de boeddhistische omroep de unie uit eigen middelen financieel moet ontlasten op een wijze die de instemming van het CvdM heeft.” Want het is precies de vraag of die instemming mogelijk is, waarover in het BD een paar weken geleden een discussie woedde.
Alleen jammer dat niet wordt meegedeeld of die instemming verleend is en er betaald is, want dat had een paar dagen geleden gebeurd moeten zijn.
Dat er door “geraadpleegde accountants en juristen goede gronden aangedragen [zijn] om het niet eens te zijn met uitspraken van het commissariaat ” is niet zo vreemd: die verdienen aan deze procesgang.
En wie gaat die kosten betalen?
Wellicht hadden wijzere adviseurs (bv de lerarenraad) tegen de BUN kunnen zeggen: neem je verlies.
Maar ja: nieuwe ronde, nieuwe prijzen.