De afgelopen week hebben actievoerders van XR Amsterdam meer dan duizend posters geplakt in alle stadsdelen en op Rabobank-filialen op het Museumplein en bij het Amstelstation. Met duidelijke boodschappen als ‘Stikstofcrisis: mede mogelijk gemaakt door Rabobank’ en ‘Rabobank investeert 26 miljard in industriële landbouw en veehouderij, en maar 1 miljard in biologische landbouw’ probeert de actiegroep te vertellen dat de profiteurs van de huidige landbouw niet burgers of boeren zijn, maar volgens hen grote bedrijven als de Rabobank.
‘De Rabobank praat groen, maar investeert alleen in pesticiden en kunstmest al €1499 miljoen,’ zegt woordvoerder Armando van Vlastuin. ‘Door vast te houden aan industriële landbouw behouden zij hun investeringen, terwijl onze bodem – dat wat ervoor zorgt dat wij kunnen eten – naar de knoppen gaat.’
De actie van XR Amsterdam is onderdeel van een landelijke campagne van XR Landbouw, de landbouwtak van de klimaatbeweging Extinction Rebellion. XR Landbouw heeft twee eisen aan Rabobank: dat de bank verantwoordelijkheid neemt voor het aandeel van de industriële landbouw in de klimaat- en ecologische crisis, en dat zij haar middelen inzet om een eerlijke en rechtvaardige transitie naar een gezond landbouwsysteem te financieren.
Greenwashing
Mede door ontbossing en het gebruik van onder andere pesticiden en kunstmest is Nederland al 85% van haar biodiversiteit kwijt. Dit is een wereldrecord. Onder andere daardoor wordt Nederland steeds droger en gaat de kwaliteit van de bodem snel achteruit, met grote risico’s voor onze voedselvoorziening als gevolg.
Om haar imago hoog te houden zegt de Rabobank volgens XR te willen verduurzamen, terwijl ze tegen een krimp van de veestapel lobbyt en bovendien 1449 miljoen euro per jaar investeert in pesticiden en kunstmest. In de documentaire ‘Het excuus van de Boerenleenbank.’ liet Zembla zien dat de Rabobank boeren die willen overschakelen naar biologische landbouw actief tegenwerkt. Zo staat de bank de transitie naar duurzame, eerlijke en gezonde landbouw in de weg.
Met de campagne richt XR Landbouw zich bewust op de volgens hen één van de grootste spelers in een vernietigend landbouwsysteem. Woordvoerder en biologisch boerin Roos Saat: ‘De Rabobank financiert het overgrote deel van de Nederlandse landbouw. Door actie te voeren tegen deze bank spreken we het hele giftige landbouwsysteem aan. Ook laten we met deze actie leden van de Rabobank weten waar hun spaargeld in geïnvesteerd wordt.’
Extinction Rebellion (XR) Landbouw zet zich in voor een landbouwsysteem dat geen broeikasgassen meer uitstoot maar opneemt en de biodiversiteit niet afbreekt maar versterkt. De actiegroep bestaat uit boeren, ondernemers en werknemers in de voedselketen, studenten en mensen met affiniteit voor de landbouw. Om verandering in het voedselsysteem teweeg te brengen voeren ze actie: altijd geweldloos en creatief, vaak burgerlijk ongehoorzaam.
Joost zegt
En dan hebben we het nog niet over de investeringen van de Rabobank in Polen.