Dat blijkt uit een in mei 2021 door I&O Research gehouden enquête in opdracht van de Vereniging Basisinkomen. Mensen op het minimum tot en met modaal steunen per saldo het basisinkomen. Nederlanders die twee keer modaal en meer verdienen (hoger dan € 73.000) hebben het grootste aandeel tegenstanders.
Kiezers van linkse en progressieve partijen zijn met absolute meerderheden voor basisinkomen. Het gaat om PvdD, GroenLinks, Volt en SP.
Bij PvdD, GL en Volt gaat het om ruime meerderheden van 60% of meer. Bij rechtse partijen is het omgekeerde het geval. De kiezer achterbannen van VVD, PVV en SGP zijn met 56 % tegen basisinkomen. Bij D66 en PvdA zijn meer voor- dan tegenstanders en bij CDA en CU is dat precies omgekeerd.
Op dit moment is 37 % van Nederland voor invoering en 38 % tegen, vergelijkbaar met de resultaten uit 2019 en 2020. Bij de vorige formatie waren er meer tegenstanders dan voorstanders : 40 % voor en 45 % tegen.
Vindt u voorstel voor basisinkomen een goed voorstel?
“Er is een voorstel om te komen tot een basisinkomen: iedereen zou van overheidswege een bepaald – beperkt – inkomen ontvangen, ongeacht andere inkomsten en zonder de verplichting om zich beschikbaar te stellen voor de arbeidsmarkt. Het systeem van belastingen en uitkeringen wordt hier dan op aangepast. Vindt u dit een goed voorstel?”
In de formatie doen feitelijk nog vijf partijen mee: VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks. Linkse en progressieve kiezers willen een basisinkomen. Formerende politici sluit een compromis. Schaf toeslagen af en start met het geven van een gedeeltelijk basisinkomen.
Lees meer hierover: https://basisinkomen.nl/basisinkomen-lage-en-midden-inkomens-vaker-voor-dan-tegen/