Ongeveer 2600 jaar geleden stichtte de Boeddha eigenhandig, door de wijding van zijn tante en stiefmoeder Maha Pajapati Gotami tot non, de eerste orde van bhikkhunis (boeddhistische nonnen). Die wijding vond plaats in Vaishali, een stad in het huidige Bihar, India.
In juli dit jaar vindt, volgens de organisatoren voor de eerste keer in de moderne geschiedenis, op diezelfde plek een herhaling plaats van deze, volgens velen belangrijke gebeurtenis in het boeddhisme. Nonnen in opleiding (novices) uit verschillende boeddhistisch georïenteerde landen worden in het befaamde nonnenklooster Mahaprajapati Gotami, onderdeel van een Vietnamse theravada-orde, tot non gewijd. Voordat zij naar het land van herkomst terugkeren zijn ze verplicht in het klooster te blijven en gedurende drie maanden de vinaya, de orderegels, te bestuderen.
Opleiding en wijding zijn een idee van Lieu Phap Viditadhamma, een Vietnamese theravada bhikkhuni en docent boeddhistische studies aan de universiteit in Dehli. De wijding in het klooster in Vaishali moet de historische verbintenis weergeven tussen de oude stad en het belang van een nonnenorde.
Het evenement is ook onderdeel van een wereldwijde inspanning van boeddhisten uit de Theravadaschool om het het stichten van nonnenordes in de theravadatraditie nieuw leven in te blazen. In de boeddhistische gemeenschappen vormen zij een grote minderheid. Voor de wijding bestaat belangstelling vanuit boeddhistische tradities in onder andere Sri Lanka en Birma. Ook monniken zijn bij de wijding aanwezig, bhikkhuni-wijdingen vereisen zowel de aanwezigheid van bhikkhus als bhikkhunis.