Soms is er een levensbedreigend virus nodig om tot inkeer te komen. Jarenlang heb ik het Nederlandse koningshuis getolereerd omdat het in tijden van nood geen kwaad kan om een koning te hebben die boven de partijen staat en verbindt. ‘Ik zal handhaven.’
Zo’n man en zijn gezin en familie onderhouden is een dure grap, ik begrijp dat zijn hofhouding, bewaking, paleizen, vervoer en dergelijke zo’n 100 miljoen euro per jaar kost die wij, burgers van Nederland op moeten brengen. Maar eensgezindheid mag wel wat kosten toch. Chaos is duurder.
Al eerder werd mijn tolerantie op de proef gesteld toen de toekomstige vrouw van de koning, Maxima, er op stond na haar huwelijk met Willem-Alexander, koningin te worden. Dat vond ik wel wat ver gaan en zegt veel over haar ego. Niemand hield haar tegen en nu is ze dan majesteit inplaats van koninklijke hoogheid. Er was meer, begin dit jaar werd bekend dat een flink deel van het Kroondomein in het najaar is afgesloten voor het gewone publiek omdat Willem-Alexander er herten en zwijnen wil doodschieten en geen pottenkijkers duldt. En in een documentaire op tv werd belicht hoe schilderijen, onze schilderijen maar in beheer bij de familie, voor de mensen ontoegankelijk wordt gemaakt, terwijl ze in openbare gebouwen hangen. En een prinses een schilderij aan het Nederlands kunstbezit onttrok door het te laten veilen.
Ook heb ik niks met langsrijdende en naar het publiek zwaaiende meisjes, prinsesjes geheten, die zich met hun gezwaai boven het gewone volk stellen. Ophouden daarmee, wij voeden jullie. En dat de koning, gezeten op een troon, andermans tekst moet voorlezen en dat ook nog getrouw doet. En dat na afloop de aanwezige politici drie keer hoera, hoera, hoera roepen. Kortom ik zweefde tussen tolereren en afkeer.
Dat veranderde op vrijdag 16 oktober 2020 toen het volk vernam dat de koning met zijn gezin in het regeringsvliegtuig voor een vakantie was afgereisd naar zijn villa in Griekenland en zijn landgenoten, die van de regering opdracht hadden gekregen vanwege het coronavirus thuis te blijven en niet te bewegen, achter had gelaten. Hij, de man die het voorbeeld moest geven en zijn volk zou moeten bemoedigen. Er brak een virtuele opstand uit, waarbij die tegen de gebroeders De Witt, die door orangisten werden vermoord, bijkans verbleekte. De koning, net aangekomen in zijn villa, nam daar kennis van, schrok zich te pletter, dat had hij niet verwacht, zijn baan stond op de tocht, en kondigde aan terug te keren naar Nederland. Dat deed hij dus niet uit gewetenswroeging maar door de volkse opwinding. De reis terug was met een vliegmachine van de KLM, Kan Lang Mee, maar dat gold op dat moment niet voor de koning. Maxima, zijn vrouw, heeft ooit over haar man gezegd: ‘Hij is een beetje dom.’
Niemand weet wat zich tussen de koning en onze premier Mark Rutte tijdens hun wekelijks overleg heeft afgespeeld, of en wat er is gezegd over die voorgenomen vakantie. Dat is het geheim van het paleis. Rutte is er door de politiek wel op aangesproken en zei dat hij achteraf zich mogelijk anders had moeten opstellen. Maar verder wil hij er niets over kwijt. Het is ook niet belangrijk, het is de koning die wegvloog van zijn volk.
Dat is het verleden.
In een verder verleden, op 13 mei 1940, sloeg de grootmoeder van Willem-Alexander, Wilhelmina, aan boord van een Britse torpedojager vanuit Hoek van Holland op de vlucht, liet haar volk onder de nazi laars en vervolging achter, om vanuit Londen ‘de strijd’ tegen de Duitse bezetter van Nederland voort te zetten, een strijd die voornamelijk bestond uit thee leuteren met Engelandvaarders en af en toe een praatje voor de vaak aan het volk. Radio Oranje. Landgenoten. Later bleek dat zij wel degelijk op de hoogte was van het oppakken en afvoeren van Joodse medeburgers in ons land, maar daar nooit of weinig in haar praatjes over sprak. Het was haar kleizoon Willem-Alexander die daar in het voorjaar aan memoreerde.
Vanmiddag belde ik met de Britse admiraliteit, of ze een torpedojager willen sturen. Een koninklijk gezin gaat vertrekken. De koffers sturen we wel na. Rutte mag mee, die houdt regelmatig praatjes voor de vaak. En die honderd miljoen gaat naar zorgmedewerkers. En in de paleizen maken we wooneenheden voor arbeiders.
Moedig voorwaarts!
Hannie zegt
Dank voor uw rake woorden.
Wouter ter Braake zegt
Alles weten over de geldzucht en het opzoeken van de grenzen van de wet door de Oranje familie? Prima boek van Gerard Aalders, voorheen onderzoeker bij het NIOD.
Gedegen werk met onthutsende gegevens en analyses hoe de ‘wetteloosheid’ van deze familie ze tot miljardairs maakte.
Het geeft ook goed onderbouwde argumenten tegen vaak gehoorde opmerkingen:
‘Een koning is goed voor de handel’
‘Liever Willem-Alexander dan Trump’
‘We hebben de Oranjes nodig als voorbeeld’
‘Een koning staat boven de partijen’
‘Een president kost nog veel meer geld’
‘Zonder koning geen Koningsdag’
‘Je verandert het systeem toch niet’.
Gedegen onderbouwde analyses over ‘onze’ monarchie zijn ook te vinden bij:
https://www.republikeinen.nl
Michel Ball zegt
En dan: Nederland een republiek met een president: dat kost minstens zoveel.
Piet Nusteleijn zegt
“Rutte mag mee”.
Voor mij hoeft dat niet, want nadat we afscheid hebben genomen van het koningshuis, is hij vooralsnog de hoogste in het ambt. Mijn vrouw en ik zijn ook óm. Het koningshuis is van het verleden.