In september verschijnt Wat is bewustzijn nou eigenlijk? van Jacob Jolij. Jolij brengt een nieuw geluid in de breindiscussie. Op een grensoverschrijdende manier doet hij onderzoek naar ons bewustzijn, waarbij hij controversiële ideeën niet uit de weg gaat. Jolij neemt hierbij positie in tussen grootheden als Pim van Lommel en Deepak Chopra enerzijds en Dick Swaab en Victor Lamme anderzijds. Een spannende, multidisciplinaire kijk op ons bewustzijn.
Wat bewustzijn is? Volgens de meeste hersenwetenschappers gewoon een hersenproces. Jacob Jolij, cognitief neurowetenschapper, gelooft niet meer in deze opvatting na een ingrijpende periode in zijn leven. Hij is ervan overtuigd dat bewustzijn meer is dan dat. Maar wat dan?
Jacob Jolij zet alle deuren open naar wat bewustzijn zou kunnen zijn. Zijn zoektocht voert de lezer van de neurobiologie naar de natuurkunde, de kwantummechanica, de filosofie en zelfs naar de parapsychologie. Is bewustzijn een product van je brein, en worden je gedachten bepaald door de biologische machine in je hoofd? Kunnen we bewustzijn in een natuurkundige formule vatten, of in een computerprogramma? Of is bewustzijn iets heel anders, misschien wel een aparte dimensie van het universum?
Jacob Jolij studeerde psychologie. Hij is onderzoeker en afdelingshoofd van het DataLab Sociale Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Jolij onderzoekt wat bewustzijn is en hoe we bewustzijn kunnen onderzoeken, maar houdt zich ook bezig met de vraag hoe wetenschappers het beste met onderzoeksgegevens om kunnen gaan en hoe nieuwe technologie ingezet kan worden in gedragswetenschappelijk onderzoek.
Paperback, geïllustreerd | Prijs: | € 22,99
Aantal pagina’s: 320
ISBN: 9789046827390
Ook als e-book beschikbaar