Onder druk van de Chinese censuur is de uitgave van een Nieuw-Zeelands boek vertraagd omdat van drukker gewisseld moest worden. De censuur had problemen met de uitgave in de oorspronkelijke vorm in verband met de zinsnede ‘Tibetaans boeddhisme’ in het manuscript. Het boek zou vanwege de kostprijs in China worden gedrukt.
De wijziging van drukker kwam op het laatste moment nadat er problemen ontstonden met de Chinese censuur. De term ‘Tibetaans boeddhisme’ in te publiceren memoires over de Nieuw-Zeelandse tegencultuur in de jaren zeventig van de vorige eeuw, werd door de Chinese censors geschrapt. Uitgever Victoria University Press weigerde commentaar te geven op de details van de wijziging, maar een woordvoerder zei dat het geen ongewone maatregel in de uitgeefwereld is. ‘Als je in China drukt moet alles worden voorgelegd aan de Chinese censuur. Daar voldoen we meestal aan maar in dit geval zoeken we een andere drukkerij.’
Hoewel Chinese drukkerijen meestal een lagere kostprijs aanhouden bereidde de uitgeverij zich al voor op de mogelijkheid om van drukker te moeten wisselen, er zijn contacten met drukkerijen in Singapore, die een concurrerende prijs met China bieden, maar ook in Australië en lokaal in Nieuw-Zeeland. In dat land zijn er minder drukkerijen dan vroeger en de oplage van Nieuw-Zeelandse boeken ligt vaak onder de duizend exemplaren.
Het is niet de eerste keer dat Nieuw-Zeelandse auteurs moeite hebben om voorbij de Chinese censuur te komen. Vorig jaar moest Brian Falkland’s boek Cassie Clark: Outlaw van drukker veranderen nadat Chinese autoriteiten in eerste instantie niet akkoord gingen met een vereenvoudigde kaart van de Verenigde Staten. Ook hadden Chinese drukkerijen moeite met de locatie van de Mount Everest in een boek.
Chinese investeerders hebben zelfs al media uitgeverijen in Zuid-Afrika opgekocht om zo invloed te kunnen uitoefenen op de inhoud van kranten en magazines. Enkele columnisten die zich kritisch uitlieten over China kwamen zonder werk te zitten. Maar ook op andere terreinen, zoals de scheepsbouw en soft- en hardware technologie, zijn Chinese investeerders actief. Overheden zijn bang dat de kennis naar China wordt gesluisd.
Francois La Poutre zegt
Hoe bizar, dat uitgevers censuur accepteren om iets goedkoper te kunnen drukken.
Ruud van Bokhoven zegt
China links laten liggen zolang het nog kan en natuurlijk is de prijs aantrekkelijk, maar daarmee zal je zelf uiteindelijk de prijs voor gaan betalen en niets meer te vertellen hebben of eigen mening hebben.
We hebben Tibet en nu Hongkong als voorbeeld.