Tijdens deze pandemie hoor ik vaak het word quarantaine. En net als ik al dacht daar zit het Franse woord quarante in dat veertig betekent. Na wat onderzoek vind ik dat het woord uit Italië komt -quarante giorni- veertig dagen.
Tijdens de pestepidemie in de 14de eeuw werden namelijk alle aangemeerde schepen verplicht om in de haven stil te blijven liggen en werd de bemanning daarbij geacht veertig dagen het schip niet te verlaten. Deze maatregel was er om te voorkomen dat de pest zich niet verspreidde.
Ook kan quarantaine worden toegepast om een bepaald gebied waar veel mensen zijn besmet, zoals in Wuhan in China, af te sluiten of een gebied dat zich juist wil beschermen tegen besmetting, zoals het geval van de stad Milaan in de 14de eeuw waar de bevolking gespaard is gebleven van de pest door quarantaine toe te passen en een muur om de stad heen te bouwen.
Dit brengt me terug naar mijn kunstproject ‘Virtual Walls’ dat ik in 2015 startte, waarin ik voorstelde om een stad, zoals Venetië te beschermen via een virtuele muur tegen een te grote influx van toeristen.
Zelf een kind van vier jaar oud was ik zeven weken in isolatie in het ziekenhuis, daar ik de levensbedreigende ziekte difterie had opgelopen. Dat betekende ook dat ik alleen mijn familie kon zien door een raam. Tijdens deze periode van het coronavirus en de hierbij gevraagde zelf-isolatie komt dat gevoel van verlaten te worden weer sterk op.
Mijn toekomstbeeld ziet er niet zo rooskleurig uit. Nu we zo afhankelijk geworden zijn van de computer met online lesgeven, conferenties en aankopen doen, denk ik dat de volgende virus een computervirus zal zijn. Laten we er ons voor waken en onze computer goed beveiligen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
En wat kunnen we daarna doen : de kunst van het opnieuw beginnen.
G.J. Smeets zegt
“Nu we zo afhankelijk geworden zijn van de computer […] denk ik dat de volgende virus een computervirus zal zijn. Laten we er ons voor waken en onze computer goed beveiligen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”
Kwestie van deugdelijke virus-scanner installeren, dat kost wat maar dan heb je ook wat. Maar het werkelijke risico ligt niet bij computers maar bij de servers waarvan elke computer zich on-line bedient. Je moet er niet aan denken dat de server van het ziekenhuis of van het nationale coronacrisis-team wordt gehacked en platgelegd door een virus. Dan wordt het geen pandemie maar een pandemonium: ieder voor zichzelf en god voor ons allen.
Ik zou wel eens willen weten wat de regering doet aan het beschermen van de servers. Iets voor journalist annex hoofdredacteur van dienst J.H. Hoek?
Joop Ha Hoek zegt
Hoek is a.i. hoofdredacteur, de portier van het BD-hotel met vele kamers. Desondanks gaat hij het uitzoeken. Deo corona.
Zeshin zegt
Veiligheid achter muren zoeken?
Een boeddhist moet toch beter weten
G.J. Smeets zegt
Nee, niet achter muren. Aan de poort. Een beetje boeddhist weet dat.