Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd ter versterking van de steun van Washington voor de mensenrechten en milieubescherming in Tibet. De Tibet Policy Support Act van 2019 vereist onder andere dat de Amerikaanse regering alle aanvragen van Peking voor een nieuw consulaat op Amerikaanse bodem afwijst totdat de Chinese regering Washington toestaat een eigen diplomatieke post te bouwen in Lhasa, de Tibetaanse hoofdstad.
In de wet wordt ook het Amerikaans beleid vastgesteld dat de selectie van de toekomstige religieuze leiders van Tibet door henzelf moet worden beslist, zonder inmenging van de Chinese regering. China kan sancties tegemoet zien als het zich bemoeit met het proces van erkenning van een opvolger van de Dalai Lama.
Huisvoorzitter Nancy Pelosi verklaarde dat de VS met de nieuwe wet een duidelijk signaal naar China stuurt, dat de Chinese autoriteiten verantwoordelijk zullen worden gehouden voor inmenging in de religieuze en culturele aangelegenheden van Tibet.
China is druk bezig met de zogenoemde sinicisering waarin de religieuze vrijheid van Tibetaanse boeddhisten wordt beperkt, onder meer door verplichte politieke scholing voor religieuze leiders, grootschalige uitzettingen uit boeddhistische kloosters en door afbeelden van de Dalai Lama te vervangen door vroegere en huidige partijleiders. Peking breidt massatoezicht uit om Tibetanen te intimideren en hen te verhinderen hun cultuur te beoefenen en hun godsdienst te praktiseren. Journalisten hebben verklaard dat het isolement van Tibet erger is dan in Noord-Korea, en de Chinese overheid wordt toegestaan om schendingen van rechten van de mens en milieuschadelijke grootschalige projecten te verbergen, stelt Pelosi. De voorzitter zegt dat het Huis actie onderneemt om deze groeiende bedreigingen aan te pakken. Volgens haar werkt Washington samen met internationale regeringen en het bedrijfsleven om de zelfvoorziening van de Tibetaanse bevolking te waarborgen, het milieu en de watervoorraden op het Tibetaanse Plateau te beschermen.
Ruud van Bokhoven zegt
In de hoop dat deze medemensen in Tibet eindelijk wat ontlast zullen worden door de agressor China en op kort termijn een leven kunnen leiden die zij wensen.
“FREE TIBET” Namasté ?