Na een tocht door het boeddhistische Sri Lanka, staat het leven van reisjournalist Arjan Mulder op de kop. De vertrekpunten van de oosterse cultuur zijn zó tegengesteld aan wat hij gewend is, dat hij zich daarna ontheemd voelt in zijn eigen westerse omgeving.
Nu, jaren later, schreef hij er een boek over: ‘Als Boeddha Darwin kende’. Hij beschrijft daarin ons westerse denken vanuit een oosters perspectief. Opgehangen aan zijn eigen wereldwijde reiservaringen ontstaat zo een behoorlijk vervreemd beeld van onze moderne maatschappij. Maar ook een beeld van de mogelijkheden om daar zelf vanuit oosterse principes mild mee om te gaan.
Het boek nodigt daarmee uit om de mogelijkheden van het oosterse denken toe te passen in het eigen leven en om onze westerse waarden meer open te bekijken. Het boek is ook een nuchtere manier om de boeddhistische uitgangspunten toegankelijk te maken voor een westers publiek.
Mulder: ‘Het boek kan een inspiratie zijn voor anderen die geïnteresseerd zijn in het oosterse gedachtegoed. Ingebed in veertien filosofische reisverhalen, schets ik de moderne westerse wereld vanuit een oosters perspectief. Het boek nodigt uit om anders te kijken naar de eigen wereld en brengt het boeddhistische gedachtegoed op een nuchtere en hele praktische manier dichterbij.’
Arjan Mulder (1958) begon zijn loopbaan als onderzoeker in de revalidatie. Na zijn wetenschappelijke promotie werd hij reisjournalist en docent. Een reis door Sri Lanka veranderde zijn leven. Sindsdien gebruikt hij de oosterse filosofie als spiegel voor het eigen bestaan.