Kerst is van oorsprong een christelijk feest. De huidige vorm zit vol aangroeisels, zoals kerstman/boom/diner. Maar als je die eraf krabt, wat voor kern houd je dan over?
Het verrassende is dat die kern zelfs niet meer exclusief christelijk is. De boodschap is zo universeel dat die ook in andere religies zit. Kortweg gezegd: Kerst viert de marge. Dat maakt het in feite een feest voor gelovigen van alle soorten en maten.
Maar wat is die marge dan?
Let je op het christelijke feest, dan draait het om een kind van koninklijke afstamming, maar geboren in een soort noodopvang, omdat zijn ouders onderweg zijn vanwege een door de heersende macht gewenste volkstelling. Vervolgens moeten ouders en kind ook nog naar het buitenland vluchten, omdat de dienstdoende koning concurrentie vermoedt. Gemarginaliseerde mensen dus.
Vertaald naar een kerntrekje van alle religies: buiten de macht en het normale om, in de marge dus, gebeurt iets dat afwijkt en zodoende een nieuw perspectief biedt. De levensverhalen van Mozes, Boeddha, Jezus en Mohammed bevatten dit kerntrekje en kennen flink wat margemomenten. Maar ook humanisten zullen dit kerntrekje herkennen.
Dat Kerst op de kalender samenvalt met de zonnewende getuigt van inzicht in kantelmomenten, margedrempels tussen de seizoenen.
Vier dus met Kerst de marge, ieder op eigen wijze!
zeshin zegt
Kerst is het gekerstende Yule of joel feest en het klopt dat het verbonden was aan de zonnewende. Dit feest duurt van 21 dec. tot 1 januari, In Scandinavië word het tot op heden ten dage nog gevierd. Om hun superioriteit aan de heidenen op te leggen vierden christenen de geboorte van Christus midden in de Yule tijd. Een ding is zeker, Jezus is niet in de nacht van 24 op 25 december geboren.
Joop Ha Hoek zegt
Mijn overleden schoonvader dr. Toon Janssen, filosoof en doctor in de wijsbegeerte, heeft aan de hand van beschikbare informatie en oude teksten berekend dat Christus, mocht hij ooit bestaan hebben, ergens in de periode die wij nu augustus noemen, geboren is.