Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking spreekt op zondag 30 september de 29ste Abel Herzberglezing uit in de Rode Hoed. In haar lezing zal zij ingaan op de vraag hoe (recente) maatschappelijke ontwikkelingen zich verhouden tot mensenrechten en het belang van wederzijds respect en tolerantie.
De Abel Herzberglezing wordt sinds 1990 door de Rode Hoed in samenwerking met dagblad Trouw georganiseerd. Prominenten spreken een lezing uit ter nagedachtenis aan de advocaat, procureur, toneel- en (kroniek)schrijver en essayist Abel Herzberg (Amsterdam, 1893-1989).
Voor haar lezing put minister Kaag uit persoonlijke ervaringen tijdens haar loopbaan bij de Verenigde Naties. Haar internationale functies brachten haar op veel plekken, die mede vorm gaven aan haar visie op de wereld en ook op Nederland. Na bijna 25 jaar ‘buitenlandse dienst’ keerde Kaag vorig jaar oktober vanuit Libanon terug in Nederland om voor D66 minister te worden in het kabinet-Rutte III. Eerder dit jaar presenteerde ze haar beleidsnota Investeren in Perspectief, waarin preventie op velerlei terreinen het sleutelwoord is. Ideeën daaruit zal ze in de Abel Herzberglezing verbinden met een boodschap van hoop die ze persoonlijk èn als politicus voorstaat.
Clayde Menso, directeur van Amerpodia, over de keuze voor Sigrid Kaag als kandidaat voor de Herzberglezing: ‘Sigrid Kaag hield zich jarenlang staande in complexe diplomatieke omgevingen in het Midden Oosten en Noord-Afrika en kreeg daarvoor internationale erkenning. Als minister gaat ze voorbij aan de populistische waan van de dag door zich hard te maken voor een humane aanpak van de vluchtelingenproblematiek, zonder daarbij de aanwezige angst voor het onbekende bij een deel van de bevolking te negeren. Wij kijken er naar uit te horen hoe minister en topdiplomaat Sigrid Kaag vanuit haar rijke ervaring aankijkt tegen mensenrechten en het belang van wederzijds respect en tolerantie.”
In de Rode Hoed vinden voorlopers van maatschappelijke tendensen een onafhankelijk podium. Aanjagers en hoeders van uiteenlopende ideeën denken hardop na over hoe de maatschappij vorm te geven in een turbulente wereld. Ze delen hun inzichten met een breed en divers publiek, nodigen uit tot gesprek en prikkelen nieuwsgierigheid. Geworteld aan de Amsterdamse gracht, wil de Rode Hoed ook huiskamer zijn voor uiteenlopend publiek en podiumgasten van (ver) daarbuiten.