De kans is groot dat een aantal schuldeisers van de failliete uitgeverij Asoka met een flinke kater en onbetaalde rekeningen blijven zitten. Slechts in vijf procent van de faillissementen zit er zoveel geld in een failliete boedel dat het lukt om de schuldeisers tevreden te stellen en hun rekeningen te voldoen.
Dat is een economische wetmatigheid, zegt de Rotterdamse curator in het faillissement van Asoka, mr O. de Witt Wijnen. Op dit moment kan hij niet zeggen of en hoeveel schuldeisers het schip ingaan. De afgelopen weken heeft hij al zijn energie gestoken in de doorstart van Asoka, Synthese en het projectbureau Boeken uit Rotterdam. Maar volgens hem is nu al duidelijk dat niet alle schuldeisers hun geld krijgen. ‘Er is een groot verschil tussen activa en schulden, was dat niet het geval geweest, dan had Asoka niet failliet hoeven te gaan.’
Over de doorstart onderhandelde hij met verschillende partijen. Het was uiteindelijk Rob Lindeman, eigenaar van het failliete Asoka, die de beste papieren bleek te hebben en Asoka uit de failliete boedel kocht. Er is nu een Asoka -nieuw, zonder schulden en de failliete bv onder die naam, met schulden. De nieuwe bv kan niet aangesproken worden voor oude schulden, die bleven achter. In het failliete bedrijf.
De curator gaat alle bekende mensen en bedrijven die een vordering hebben op Asoka-oud aanschrijven. Van de grote schuldeisers, banken en fiscus, zijn die al bekend. Dat zijn preferente schuldeisers en gaan voor boven andere schuldeisers. Ook het –vaak flinke- salaris van de curator wordt uit de activa van de failliete onderneming betaald. Wat er dan nog over is is voor de andere schuldeisers.
Voor de Witt Wijnen begint zijn echte werk als curator nu pas. Hij gaat een onderzoek instellen naar de oorzaak van het faillissement, dat weken kan gaan duren. Als zou blijken dat de eigenaren door slecht management het faillissement in de hand hebben gewerkt, staat daar geen sanctie op. Het is al jaren de wens van vakbonden en werknemersorganisaties om de ‘vervuiler’, lees de eigenaar van een bedrijf, te laten opdraaien voor bewust slecht ondernemerschap. Tijdens zijn onderzoek kan een curator ook strafbare of laakbare feiten tegenkomen, zoals zaken of goederen uit een naderend faillissement van een bedrijf onttrekken.
Het kan zijn dat De Witt Wijnen tijdens zijn onderzoek nog zaken tegenkomt die de schuldenlast doen stijgen. De curator heeft eind oktober, nadat de rechtbank het faillissement van Asoka uitsprak, alle zes de personeelsleden ontslagen. ‘Met vier mensen gaat de nieuwe uitgeverij verder, ze krijgen een nieuw arbeidscontract. Ik ben tevreden over de gang van zaken tot nu toe. De schuldenlast hing als een molensteen om de nek van de eigenaren. Ze kunnen nu met een schone lei verder. Ik hoop wel dat ze nu in de pas blijven lopen.’
Eigenaar Rob Lindeman zei in een interview met het Boeddhistisch Dagblad met Asoka-nieuw een zakelijker koers te willen varen. De uitgever van boeddhistische boeken en het tijdschrift BoeddhaMagazine moet zich volgens hem richten op een groter en breder publiek en daardoor meer inkomsten genereren en daardoor de financiële basis van Asoka versterken.
Vanwege die nieuwe koers is er volgens Lindeman geen plaats meer binnen het bedrijf voor hoofdredacteur Dorine Esser van BoeddhaMagazine. Volgens Lindeman was zij op principiële en boeddhistische dharma gronden niet in voor zo’n koerswijziging. Door die wijziging, de inhoud moet actueler en meer artikelen van human interest bevatten, hoopt Lindeman de oplage van het kwartaalblad –nu zo’n 2300 exemplaren- op termijn te laten stijgen naar zo’n vier a vijfduizend exemplaren. Volgens hem zit de oplage van BM nu al in de lift.
Joop Romeijn zegt
Moeten wij dan wel ‘op principiële en boeddhistische dharma gronden‘ meegaan met ‘… zo’n koerswijziging. … de inhoud moet actueler en meer artikelen van human interest bevatten‘ ?
Human interest is babbelen en dus onzuiver spreken.
Lindeman heeft niet gereageerd op mijn oproep z’n beleid uiteen te zetten aan de lezers van Asoka-boeken en BoeddhaMagazine.
Daarom zou ik zeggen: stel de aankoop van Asoka-produkten een tijdje uit, totdat Lindeman en de curator duidelijkheid hebben geboden.
Joop Hoek zegt
Lindeman heft in het interview met mij gezegd dat de prachtige en verdiepende boeken van Asoka over de leer en zo, blijven verschijnen. Maar dat hij de financiele en zakelijke basis van de uitgeverij wil verbreden en gezond wil maken. Zodat eerder genoemde uitgaven, vaak voor een select en klein publiek, mogelijk blijven. Dat wordt zijn beleid.
Ronald zegt
+1 Joop!
Alluman zegt
Misschien moet Dorien Esser een digitaal boeddhistisch magazine gaan uitgeven. Daar is minder kapitaal en geen uitgever voor nodig. Bovendien is het potentieel bereik groter.
Henk Molenaar zegt
Het lijkt wel of elk boeddhistisch initiatief direct publiek eigendom is.
Joop Romeijn zegt
Dat klopt, Henk, dat is zo met de Dharma
Ronald zegt
Gelukkig is er geen wet die Asoka-nieuw verbiedt om, als de zaken goed gaan, alsnog aan oude contacten te denken die hebben geleden onder de dyscalculie van oude leiding.
Sterker nog, er zijn leefregels genoeg te vinden in de boeken van Asoka-oud die hier betrekking op hebben.
Rene zegt
Laten we blij zijn dat Rob Lindeman de uitgeverij kan voortzetten en dat het Boeddhistische gedachtegoed in de Nederlandse taal gepubliceerd blijft worden, waaronder de klassieke meesterwerken. Ik weet uit eigen ervaring wat het is om een faillissement door te maken.
Overigens zie ik dat de Asoka-boeken bij de grote (internet)boekhandels momenteel niet verkrijgbaar zijn. Ik hoop dat ze snel weer beschikbaar komen.
Veel succes toegewenst, Asoka-medewerkers!