Honderden studenten zijn vandaag in Oost-Tibet de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan demonstranten die de afgelopen tijd meer vrijheid onder de Chinese overheersing van hun land eisten. De protesten van vandaag in Rongwo in Rebkong, waren een reactie op de vuurdood van Kälsang Jinpa, afgelopen donderdag.

Getuigen zeggen dat de voormalige monnik een banner bij zich droeg, met de tekst dat de Dalai Lama terug moest keren naar Tibet. Zijn optreden trok een grote menigte en de situatie is er nog zeer gespannen.

Exiled Tibetans in India

Tibetanen houden de wacht in Dharamsala. Foto Free Tibet.

Sinds maart hebben vijf mensen zichzelf in Rebkong in brand gestoken, afgelopen woensdag stierf de 23-jarige alleenstaande moeder Tamding Tso de vuurdood.

In Dharamsala, India, namen honderden Tibetanen deel aan een speciale gebedsdienst en brachten hulde aan de demonstranten die hun levens offeren. Een van hen, Lamsa, zei vurig te hopen dat de dodelijke protesten de ogen van de wereld zullen openen voor wat zich afspeelt in Tibet. Hij zei dat het geen toeval is dat de protesten in hevigheid toenemen, nu China bezig is met het kiezen van een nieuwe leider.

“Dit is omdat er geen vrijheid in Tibet is, de demonstranten schreeuwen om vrijheid en de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet’, zei hij. Directeur Stephanie Brigden van Free Tibet in Londen zegt dat de demonstraties en zelfverbrandingen een duidelijk signaal zijn dat Tibetanen zullen blijven vechten voor hun vrijheid ondanks de inspanningen van China om de Tibetanen te onderdrukken en intimideren.

Human Rights Watch vindt de laatste golf van protesten verontrustend en merkt op dat er geen eind aan zal komen mits de Chinese regering tegemoet komt aan de grieven van de Tibetanen. HRW denkt dat achter de schermen Chinese ambtenaren gesprekken voeren om de relatieve rust in Tibet terug te laten keren.
Bij crematies en begrafenissen van slachtoffers van zelfverbrandingen en crematie komen er steeds meer mensen op de been, soms wel duizenden. Dat is tegen het zere been van de Chinese bezetter die er alles aan doet om dergelijke plechtigheden uit de publiciteit te houden. Chinese ambtenaren worden nu wel gedwongen om een dialoog aan te gaan, zegt HRW. Die nog veel hartverscheurende protesten verwacht.
Afgelopen woensdag zei de Tibetaanse regering in ballingschap dat de enige manier om de situatie in Tibet te wijzigen in handen is van de Chinese regering. Volgens de woordvoerder van het Tibetaanse parlement Pempa Tsering, kan alleen China de zelfverbrandingen laten stoppen door toe te geven aan de eisen van de bevolking.

Bronnen: VOA, Free Tibet Londen, HRW.

 

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Zelfverbrandingen zullen doorgaan tot China buigt