De hoop van de Tibetaanse regering in ballingschap op een humaner politiek, cultureel en religieus klimaat voor de Tibetaanse bevolking is gebaseerd op de verkiezing van nieuwe leiders in China. De Dalai Lama heeft zich daar al diverse malen over uitgelaten. Is die hoop gerechtvaardigd?
Vandaag opent het 18de congres van de communistische partij van China, dat een week zal duren. Het is een evenement van historisch belang: Zowel de binnenlandse situatie in China als de wereldsituatie zijn complex en evolueren snel. De partij moet haar strategie voor de komende vijf à tien jaren bepalen en een nieuwe leiding verkiezen. Omdat wij als Boeddhistisch Dagblad regelmatig berichten over de situatie in China en Tibet, zullen wij het congres de komende week volgen en er verslag van doen. Onze bron is Chinasquare Wat staat er in Peking op de agenda?
Het persagentschap Xinhua verwijst naar wat de zegsman van het Congres Cai Mingzhao verklaarde op een persconferentie. Het Congres zal de doeleinden, strategische objectieven en richtlijnen vastleggen voor verdere hervormingen en opening van China, en zal alle obstakels van ideologische en institutionele aard wegnemen op weg naar een wetenschappelijke ontwikkeling.
Men gaat verder met de ontwikkeling van het socialisme met Chinese eigenschappen, en daarvoor zijn hervormingen en opening onmisbaar. Wat soort hervormingen? Het zal gaan over het verbeteren van het basis socialistisch systeem van het land, van het mechanisme van de socialistische markteconomie, van het basissysteem voor inkomensverdeling, van de socialistische democratie, van het cultuurbeleid, en van het sociale beheer van de maatschappij. In de toekomst komt er meer nadruk te liggen op plannen van bovenaf en de uitbouw van systemen die de bevolking bepaalde voordelen moeten verzekeren; men gaat meer vaart zetten achter een nationale campagne om van China een relatief voorspoedig land te maken.
In antwoord op een vraag van een journalist over corruptie verklaarde Cai dat het Congres bijzondere aandacht aan algemene maatregelen ter bestrijding van corruptie zal besteden. Uit de problemen met Bo Xilai en voormalig minister van spoorwegen Liu moeten verregaande lessen getrokken worden. De Centrale Commissie voor Discipline Inspectie werkt aan een plan.
Wie zijn de nieuwe Chinese leiders?
Gedurende meer dan een jaar zijn op alle niveaus nieuwe leiders voor de 83 miljoen tellende CPC en afgevaardigden voor het nationale partijcongres verkozen. Dit congres zal nu het werk afmaken. Het zal de algemene lijn uitzetten voor de komende vijf jaar en een nationale leiding verkiezen op drie niveaus: het Centraal Comité – ongeveer 200 leden, het Politiek Bureau – 20-25 leden, en het Permanent Comité van dat Politiek Bureau. Dat laatste telt nu negen leden maar zou volgens insiders naar zeven gaan. Slechts twee leden van het oude Permanent Comité gaan niet met pensioen. Sommigen komen uit families met belangrijke politieke figuren uit het verleden of ze behoren tot die groep die vertrouwd zijn met het reilen en zeilen aan de top van de samenleving. Anderen hebben wat nauwer samengewerkt met Hu Jintao, Jiang Zemin of Zhu Rongji wat een rol speelt in hun loopbaan. Xi Jinping wordt vrijwel zeker de nieuwe president van deVolksrepubliek.
Xi Jinping werd in 1953 geboren in Shaanxi en groeide op in Beijing. Hij is de zoon van voormalig vicepremier Xi Zhongxun die mede aan de basis lag van de speciale zones uit de jaren 80. Tijdens de culturele revolutie moest hij werken in een commune. Hij trad toe tot de CPC in 1974 en haalde zijn diploma van scheikundig ingenieur aan Tsinghua en jaren later een doctoraat in de menswetenschappen. Van 1979 tot 1982 fungeerde hij als secretaris van de minister voor Defensie Geng Biao. Daarna was hij partijsecretaris van het kanton Zhengding (Hebei). Vanaf ’85 startte zijn opgang in de provincie Fujian: hij begon als partijsecretaris te Fuzhou en bracht het uiteindelijk tot partijsecretaris van de provincie tussen 1999 en 2002. Nadien werd hij overgeplaatst naar de provincie Zhejiang en in 2007 was hij een jaar lang partijsecretaris in Shanghai. Daar had hij de opdracht gekregen in te grijpen in een corruptieschandaal. Xi zou goede betrekkingen met de legerleiding hebben, hoewel hij niet voor het leger gewerkt heeft. Wel is hij ondervoorzitter van de centrale commissies die voor de staat en de partij het leger politiek beheren. Xi is sinds 2007 ook directeur van de centrale partijschool. Xi is bekend geworden door zijn geslaagde economische beleid, o.a. ten aanzien van investeringen uit Taiwan en door zijn harde standpunten tegen corrupte ambtenaren. Onlangs onthulde Bloomberg dat enkele verwanten van Xi rijke mensen zijn geworden, maar er bestaat geen concrete aanwijzing dat ze hun rijkdom te danken zouden hebben aan Xi’s politieke invloed. In 1993 won hij een onderscheiding voor zijn beleid ten voordele van bejaarden. Hij heeft Amerikaanse politici en burgers gecharmeerd door de familie op te zoeken bij wie hij tijdens een korte studie in Iowa verbleef. Alle analisten tippen Xi als opvolger van Hu Jintao, de huidige president.