De Tweede Kamer heeft vandaag met grote meerderheid drie belangrijke moties over Tibet aangenomen. Het parlement roept het kabinet op om ‘zich in te zetten voor een speciale EU-vertegenwoordiger en een gezamenlijke EU-Tibetstrategie, naar voorbeeld van de (in 2024 door beide grote Amerikaanse partijen) aangenomen Amerikaanse Resolve Tibet Act.
Hier bovenop roept het parlement in een motie het kabinet op om aan China duidelijk te maken dat China zich niet moet bemoeien met de opvolging van de Dalai Lama, waar dit jaar nieuws over wordt verwacht. In een derde aangenomen motie wordt het kabinet opgeroepen om China aan te spreken op discriminatie, intimidatie, criminalisering, heropvoeding en opsluiting van Tibetanen, Oeigoeren, christenen en andere minderheden.
Tijdens de China-debatten op 12 februari en 9 april spraken de fracties van NSC, D66, CDA, GL-PvdA en DENK al expliciet hun zorgen uit over de onderdrukking van het Tibetaanse volk en over religieuze onderdrukking in Tibet door China. Ook benadrukten zij het belang van Nederlandse en Europese aansluiting bij de Amerikaanse Tibet Resolve Act, die in 2024 op initiatief van beide partijen in de VS werd aangenomen.
Tsering Jampa, voorzitter van de Tibet Support Groep NL, is hoopvol: ‘Wij zijn heel blij dat de Tweede Kamer, voor het eerst in jaren, zich zo actief in zet voor verlichting van het lijden van het Tibetaanse volk. Er zijn nieuwe kansen om de druk op China op te voeren. Nu moet de regering in actie komen en betekenisvolle stappen zetten binnen Europa en met andere landen die onze zorgen delen over de Chinese onderdrukking van Tibet.’
Wangpo Tethong, directeur van de International Campaign for Tibet in Europa: ‘Namens de tienduizenden Nederlandse sympathisanten van Tibet wil ik de Tweede Kamer bedanken voor hun principiële standpunt over Tibet. ICT Europe verwelkomt de steun voor het Tibetaanse volk en de Dalai Lama in Nederland – een steun die de bredere internationale bewustwording weerspiegelt over het belang van Tibet voor de vrede in Azië, zoals we die ook zien in het Europees Parlement en het Amerikaanse Congres.’
De Chinese bezetting van Tibet duurt dit jaar al 75 jaar. Op 10 maart herdachten duizenden Tibetanen in Europa dit met een grote demonstratie in Den Haag. Hier spraken ook Richard Gere, voorzitter van de International Campaign for Tibet, en Tweede Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Isa Kahraman (NSC).
Op 9 oktober bezocht de President van de Tibetaanse regering in ballingschap in India, Sikyong Penpa Tsering, Nederland en had een gesprek met de Tweede Kamer.
In december 2023 nam het Europees Parlement een scherpe resolutie over Tibet aan, waarin de Chinese repressie en culturele onderdrukking in Tibet stevig wordt veroordeeld en wordt opgeroepen om beleid en sancties tegen China.
- Meer dan 1 miljoen Tibetanen gedood sinds 1950
- Meer dan 6.000 kloosters vernietigd
- Tibet behoort tot de minst vrije regio’s ter wereld
Geef een reactie