Tibetaanse en Oeigoerse groepen en andere activisten hebben hun bezorgdheid geuit over de terugtrekking van de VS uit de VN-Mensenrechtenraad. Ze zeggen dat door deze stap een belangrijke stem zal verdwijnen die zich uitspreekt tegen autocratische landen die de mensenrechten niet respecteren, waaronder China. Belangengroepen zeiden dat ze nu hun inspanningen moeten verdubbelen om steun te krijgen van andere landen.
In een uitvoeringsbesluit van 4 februari kondigde president Donald Trump aan dat de Verenigde Staten niet zouden deelnemen aan de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) en zich niet verkiesbaar zouden stellen voor het in Genève gevestigde orgaan. Trump trok de Verenigde Staten ook uit de UNHRC in 2018 tijdens zijn eerste termijn, hoewel het in 2021 weer lid werd tijdens de regering Biden.
‘Deze actie verwijdert het Amerikaanse leiderschap in de VN en neemt een stem weg die degenen die de mensenrechten niet respecteren ter verantwoording heeft geroepen en zich heeft verzet tegen degenen die als doel hebben het internationale discours over mensenrechten te ondermijnen om autocratische agenda’s te passen’, zei Tencho Gyatso, voorzitter van de International Campaign for Tibet.
De raad bevordert mensenrechten over de hele wereld door mensenrechtenschendingen te onderzoeken, aanbevelingen te doen en noodsituaties op het gebied van mensenrechten aan te pakken.
In een verklaring op 5 februari riep de International Campaign for Tibet (ICT) de UNHRC op om de mensenrechten beter te beschermen, met name in Tibet, aangezien de Chinese regering systematisch probeert om alle kritiek op haar beleid dat Tibetanen onderdrukt, de kop in te drukken.
Geef een reactie