De documentaire ‘Walk with me’ over Thich Nhat Hanh, mindfulness en het kloosterleven in Plum Village is al voor de officiële vertoning in Nederland en België een succes. Er is grote belangstelling bij het publiek en de eerste reacties zijn heel positief. Samen met filmhuizen en distributeur Cinemien organiseren sangha’s van Leven in Aandacht en van Wake Up, yogascholen en mindfulness trainers ‘special events’, zoals meditatieve wandelingen, meditatiesessies, mindful ontbijt, vraag en antwoord sessie.

Vanaf 27 september in België en 28 september in Nederland gaat de film draaien in de reguliere bioscopen.

‘Walk with me’ is een prachtig vormgegeven, meditatieve film over de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh. Tijdens de opnames die 3 jaar duurden, woonde hij samen met andere zenboeddhistische monniken en nonnen in Plum Village, een kloostergemeenschap in Zuid-Frankrijk. De monniken en nonnen hebben hun aardse bezittingen opgegeven en hun leven gewijd aan de kunst van mindfulness. Drie jaar lang worden hun levens gevolgd en komen existentiële vragen waarmee ze geconfronteerd worden aan bod in hun zoektocht naar acceptatie. Deze wonderlijke documentaire wordt verteld door niemand minder dan de charismatische acteur Benedict Cumberbatch.

In de Belgische krant De Standaard verscheen deze recensie.

“Walk with me is een ‘slow movie’ in de beste zin van het woord: een lange meditatie van anderhalf uur, vervat in uiterst zorgvuldig gekozen en gemonteerde beelden. Denk aan de geprezen kloosterdocumentaire Into great silence, maar dan met een boeddhistische inslag. Andere rituelen, andere geloofsbeleving, maar dezelfde toewijding en aandacht voor details.

Is het de diepe, indringende commentaarstem van Benedict Cumberbatch die tot rust brengt? Zijn het de verstilde close-ups en de prachtige natuurbeelden? De wijze woorden van Thich Nhat Hanh? ‘Ik wil de mensen onderdompelen in de poëzie van het moment,’ zegt coregisseur Max Pugh er zelf over, ‘met een filmische taal die mindfulness in de praktijk brengt.’

De erfenis van Thich Nhat Hanh is een spiritueel gedachtegoed zonder religieuze dogma’s. Vergeet de therapeutische en wetenschappelijke benadering van het fenomeen, de boeken en de cursussen, en probeer even mindful naar deze documentaire te kijken als ze gemaakt is, met milde, niet- oordelende aandacht, om het met de woorden van Thây zelf te zeggen. Voor u het weet zit u te mediteren.”

In Nederland en België zijn er door het hele land voorvertoningen van deze film. In Amsterdam is er op 23 september om 16 uur een in Pathé Tuschinsky. Meditatieleraar en schrijver Jan Geurtz geeft een toelichting. Ook op 23 september is er eveneens een event in Brussel gepland waarvoor Brussels Mindfulness Institute en Emergences de handen in elkaar slaan. Zij organiseren een gezamenlijke wandeling, gevolgd door een mindful diner om daarna om 20.00,uur de film te bekijken en aansluitend nog na te praten.

Meer informatie op https://cinemien.nl/movie/walk-with-me/

 

 

Categorieën: Nieuws, Filmbespreking
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu