De adviseur van staat Aung San Suu Kyi heeft vanmorgen in een toespraak die door de Birmese televisie rechtstreeks is uitgezonden, gezegd dat Birma (Myanmar) niet bang is voor internationaal toezicht op de gebeurtenissen in haar land. Meer dan 400.000 Rohingya moslims zijn uit angst voor het Birmese leger de grens met Bangladesh overgestoken. Suu Kyi wijdt de huidige problemen en het voorkomen ervan aan de ontwakende democratie in Birma. De VN noemt de uittocht een etnische zuivering.
Suu Kyi zei dat Rohingya die officieel geregistreerd staan als vluchteling veilig naar Birma terug kunnen keren en daaraan rechten kunnen ontlenen. Suu Kyi zei verder dat actie wordt ondernomen tegen iedereen die ingaat tegen de wetten van Birma of in strijd met de rechten van de mens handelt ‘ongeacht ras of politieke positie.’ Tijdens de toespraak noemde ze de Rohingya slechts één keer bij naam, met betrekking tot de gewapende militante groep Arakan Rohingya Salvation Army die volgens eigen zeggen aanvallen uitvoert op Birmese politieposten en legerbases.
Er zijn van beide kanten beschuldigingen geuit die volgens haar onderzocht moeten worden. De regering moet er achter zien te komen wat de echte problemen zijn die hebben geleid tot de massale uittocht van de Rohingya. Suu Kyi zegt zich bewust te zijn van de huidige aandacht van de wereld op de situatie van de Rohingya in haar land, maar zegt dat Birma vast besloten is te streven naar een duurzame oplossing die vrede, stabiliteit en ontwikkeling zal brengen voor alle inwoners van Birma.
Suu Kyi zegt dat Birma geen land moet zijn dat verscheurd (gedeeld) wordt door geloofsovertuiging of etnische groepen. Haat en angst zijn de belangrijkste plaag in de overgang naar democratie na een halve eeuw van autoritair regime. ‘Dit jaar zal ik niet naar New York gaan om de algemene vergadering van de VN bij te wonen. De mensen hier hebben gestemd voor democratie. Zij, in feite, hebben aan ons de taak toevertrouwd voor een overgang naar democratie, vrede en stabiliteit en ontwikkeling. Geen van deze uitdagingen zijn eenvoudig of gemakkelijk,’ zei de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede.
Suu Kyi houdt vol dat het merendeel van de Rohingya dorpen niet getroffen is door geweld van het leger, dat wordt beschuldigd van brandstichting en het willekeurig doden van onder andere burgers. Het leger heeft volgens haar opdracht gekregen zich terughoudend op te stellen en ‘onbedoelde schade’ tijdens een aanval te vermijden. Zij zegt zich grote zorgen te maken over het lijden van mensen die betrokken zijn bij het conflict.
Suu Kyi mag zich nog steeds verheugen in de steun van een grote achterban in Birma maar kan zich geen grote kritiek op het leger veroorloven omdat dat gevolgen zou hebben voor haar positie als burger adviseur van de regering.
https://www.facebook.com/MizzimaDaily/videos/1676807179020847/
p.klene zegt
Suu Kyi is en blijft het schoothondje van de Militaire macht in Birma. Het probleem met de Rohingya is immers al voor een flink deel opgelost en zijn met geweld het land uitgezet en de alle dorpen verbrand. Daar schieten aardige en sussende woorden tekort als een druppel op een gloeiende plaat. De Boeddhistische Sanga kijkt zwijgend toe!
Ujukarin zegt
Wel een aanzienlijk deel van die Sangha heeft dit zelfs sterk aangemoedigd! Zie de, ondanks alle voorkennis toch verbijsterende documentaire op BodhiTV/KRO-NCRV afgelopen zondagmiddag. Een enkele dappere monnik die zich echt aan de Boeddha’s leer wenst te houden, en hele zalen vol met poedeltjes-van-de-nationalisten monnikken die consequent de leer vermengen met ‘Ons Volk’, ‘Zuiverheid der natie’, ‘Verdedigen tegen de moslim-invasie die heel Myanmar wil knechten’ en dat soort Buddhanazi-taal. En ook nog in hun eigen ogen in ieder geval erin slagen om dat te ‘verenigen’ met de leer van Boeddha. Als het niet zo serieus en gevaarlijk was zou je het weglachen :-(
With folded palms,