foodwatch heeft gisteren een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen Dextro Energy. Het bedrijf van de suikertabletten wekt op haar website de indruk dat de consumptie van dextrose gezondheidsvoordelen heeft, terwijl de te hoge suikerconsumptie volgens foodwatch juist enorme volksgezondheidsproblemen veroorzaakt.

Vorige week bevestigde het Europees Hof van Justitie dat claims die gezondheidsvoordelen van de consumptie van suiker opsommen, terecht door de Europese Commissie in 2015 zijn verboden. Eerder werd Dextro ook al door de Reclame Code Commissie tot de orde geroepen vanwege het gebruik van een ongeoorloofde gezondheidsclaim in een radiocommercial. Op de website van Dextro adverteert het bedrijf echter nog steeds met diverse – verboden – gezondheidsclaims, zoals ‘natuurlijke en directe energie voor concentratie en prestatievermogen’ en ‘helpt meteen bij het denken’ en ‘prestatie verhogend effect’. Uit eerder onderzoek van foodwatch naar vitamineclaims, bleek dat dergelijke claims door de voedingsindustrie vooral worden gebruikt om ongezonde producten een gezonder imago te geven. Dit terwijl ze zijn bedoeld om consumenten een gezonde keus makkelijker te maken.

Gezondheidsclaims

Voedingsfabrikanten mogen hun producten alleen aanprijzen met claims over gezondheidseffecten als deze claims zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. De commissie doet dit nadat de Europese voedselautoriteit EFSA de claim inhoudelijk op juistheid heeft beoordeeld. Er zijn in Europa ongeveer 250 gezondheidsclaims goedgekeurd.

In 2011 heeft Dextro Energy verzoeken ingediend voor de goedkeuring van diverse gezondheidsclaims voor dextrose; een vorm van suiker. Deze zijn in januari 2015 door de Europese Commissie afgekeurd omdat het stimuleren van de suikerconsumptie met de suggestie van gezondheidsvoordelen, juist ten koste van de gezondheid gaat, nu in Europa al teveel suiker in voeding is verwerkt. Dextro Energy ging hiertegen in beroep maar werd twee keer in het ongelijk gesteld bij gerechtelijke instanties. Zo oordeelde het Gerecht van de Europese Unie: “Aangezien de gemiddelde consument volgens de algemeen aanvaarde voedings- en gezondheidsbeginselen zijn inname van suiker moet verminderen, heeft de Commissie terecht vastgesteld dat de betrokken gezondheidsclaims, die enkel de heilzame werking van glucose voor het energiemetabolisme op de voorgrond plaatsen zonder te wijzen op de aan een verhoogde suikerinname inherente gevaren, dubbelzinnig en misleidend waren en dus niet konden worden toegestaan.”

foto Pixabay

De uitspraak van het Gerecht werd vorige week in hoger beroep ook door het Hof van Justitie bevestigd. Ook in Nederland werd Dextro Energy door de Reclame Code Commissie al eerder op de vingers getikt voor het gebruik van verboden gezondheidsclaims in een radiocommercial. Hoewel de Reclame Code Commissie – een zelfreguleringsinstantie – aangeeft dat Dextro Energy ‘compliant’ is, ofwel zich aan de uitspraak houdt, is het bedrijf gezondheidsclaims op haar website blijven gebruiken. Zo claimt zij op haar website dat Dextrose ‘natuurlijke en directe energie voor concentratie en prestatievermogen’ geeft, ‘helpt meteen bij het denken’ en roemt zij het vermeende ‘prestatie verhogend effect’. foodwatch is nu in Nederland een klachtenprocedure gestart bij de Reclame Code Commissie tegen Dextro Energy. In Duitsland is foodwatch om dezelfde reden een juridische procedure gestart.

Ongezonde producten ‘witwassen’ met gezonde claims

foodwatch hekelt al langer het gebruik van gezondheids- en voedingsclaims op producten. Deze claims zijn oorspronkelijk bedoeld om een gezonde keuze voor consumenten makkelijker te maken. In de praktijk worden claims door de voedingsindustrie echter vooral gebruikt om ongezonde producten een gezonder imago te geven. Daarmee wordt het tegenovergestelde effect bereikt. Zo bleek uit onderzoek van foodwatch afgelopen jaar dat meer dan driekwart van de producten waarop een vitamineclaim staat, volgens criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet gezond is. Zo staan vitamineclaims op energiedranken, ijsjes, koekjes, snoepjes en ontbijtgranen bomvol suiker, maar niet op groente en fruit.

Daarom wil foodwatch dat claims alleen worden toegestaan op gezonde producten en daarvoor maximale limieten worden gesteld aan het suiker-, vet- en zoutgehaltes in producten; zogenaamde ‘voedingsprofielen’. Deze waren al in 2006 beloofd door de Europese Commissie, maar zijn nooit van kracht geworden. Hierover valt naar verwachting pas volgend jaar een besluit. Eerder deze week pleitte, in een brief aan de Tweede Kamer, zelfs minister Schippers voor voedingsprofielen, al lijkt zij hierbij meer aan te sturen op zelfregulering door de industrie, en daarover zijn de recente ervaringen niet positief.

Bron foodwatch. Foto’s Pixabay.

 

Categorieën: Gezondheid, Nieuws, Rechtspraak, Voedsel
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu