Douwe Hoitsma, leerkracht, onderwijscoach, psycholoog en tennistrainer, schreef een prentenboek voor kinderen over de ‘zes vaardige middelen’ (paramita’s). Vaardigheden zoals o.a. vrijgevigheid, discipline en concentratie worden in het boek vertolkt door dieren. Het is een speelse manier van kennismaken met boeddhistische lessen die van groot belang zijn voor de harmonische ontwikkeling van een gelukkig leven.

‘Zie de zes vaardige middelen als spaarpotten van positiviteit: elke keer als je ze gebruikt neemt hun kracht toe. Kortom, een kennismaking op jonge leeftijd zal structureel haar vruchten afwerpen voor de rest van het leven.’

Zowel kinderen als volwassenen hebben ‘vaardige middelen’ nodig om een gelukkig leven te leiden. In het boeddhisme worden ze paramita’s (Sanskriet) genoemd. Hoewel ze uit het boeddhisme voortkomen zijn het in wezen algemeen menselijke vaardigheden, die in elke levenssituatie toegepast kunnen worden. Het boeddhisme benoemd er zes: geven, discipline, geduld, inzet, concentratie en wijsheid.

Douwe Hoitsma

In hun nieuwe prentenboek laten Douwe Hoitsma en Elke Bücheler kinderen kennismaken met de innerlijke wereld van de Vaardige Middelen aan de hand van de belevenissen van zes bijzondere vrienden: Gijs de hond, Desy de gans, Gertude de flamingo, Aïsha de mier, Co de spin en Wout de schildpad. Op het avonturen leren ze ook de tegenpolen kennen (opsommen). Al doende leren de vrienden welke invloed deze vaardigheden hebben op henzelf en op anderen. Het boek nodigt daarmee kinderen uit om na te denken over wie ze zijn en hoe ze deze waardevolle vrienden ook in het eigen leven tot ontwikkeling kunnen laten komen.

Zes waardevolle vrienden
Op weg naar een gelukkig leven
Douwe Hoitsma, Elke Bücheler (illustraties)
Uitgeverij Asoka
ISBN: 9789056703684
uitvoering: gebonden
verschijningsdatum:03 apr 2017
prijs: € 14,95
Omslagfoto Elke Bücheler.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk