Japanse boeddhistische leiders voeren samen met vertegenwoordigers uit christelijke en andere godsdienstige organisaties campagne tegen het opnieuw opstarten van twee reactoren van de Oi kerncentrale in Japan. De centrale wordt geëxploiteerd door Kansai Electric Power Company.
Ongeveer honderd vertegenwoordigers van het ‘interreligieuze platforum voor beoordeling van het nationale nucleair beleid’ waren in Fukui aanwezig toen hun vertegenwoordiger, de boeddhistische monnik Tetsuen Nakajima, aan een vertegenwoordiger van de Japanse overheid een petitie aanbood waarin wordt gevraagd om de kernreactoren niet meer op te starten. ‘We willen nadenken over een samenleving die niet afhankelijk is van kernenergie’, zei Nakajima, een hoge monnik van van de Myotsuji kloosterorde in Obama. In het verzoekschrift verweten de religieuze leiders de regering alleen maar oog te hebben voor banen en de behoefte aan electriciteit, maar onvoldoende de veiligheid van kerncentrales te garanderen.
Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door verscheidene aardschokken. Een tsunami die daarvan het gevolg was trof en vernietigde een groot deel van de kerncentrale in Fukushima. De gevolgen waren rampzalig. Een groot gebied rond de centrale raakte besmet door nucleair as dat vrijkwam uit de brandende centrales. Vorige maand werd de laatste kerncentrale in Japan uitgeschakeld, naar de regering zegt voor verplicht onderhoud. Het is voor het eerst in 42 jaar dat Japan zonder kernenergie zit. Deze zomer, als er veel vraag is naar elektriciteit, worden capaciteitsproblemen verwacht, omdat de gewone, met gas en kolen gestookte elektriciteitscentrales, de vraag niet aankunnen.
Joop Romeijn zegt
Wordt het, na al de berichten en berichtjes over het buitenlandse boeddhistische gebeuren de afgelopen weken, niet tijd dat het BoeddhistischDagblad aandacht gaat besteden aan het boeddhisme in Nederland?
Bv door aan vertegenwoordigers van de sangha’s in Nederland te vragen wat ze er van vinden dat de VU een opleiding gaat starten, zonder dat ze de aanvraag kennen en zonder een duidelijker rol van de sangha-leraren?
En wat ze verwachten van de ledenvergadering van de BUN a.s. zaterdag 9 juni waar het langverwachte rapport van de Werkgroep Lotus Bloem wordt besproken.
Of wat andere Zen-leraren vinden van de groeiende invloed van de Zen.Nl-francise-nemers?