De Australische ontwikkelaar van succesvolle projecten James Tutton heeft samen met Jane Martino in samenwerking met een team van psychologen, een nieuwe website en smart Phone app geïntroduceerd: Smiling Mind. Het is een virtueel mindfulness meditatieprogramma, specifiek ontworpen voor kinderen vanaf zeven jaar en jong volwassenen. Het programma is gratis te laden en te gebruiken.
De ontwerpers richten zich met name op deze volgens hen moeilijke doelgroep, omdat mediteren een taboe zou zijn voor kinderen en adolescenten. Ze spreken over een enorm potentieel. Jane Martino zegt: ‘Jonge mensen ondervinden in steeds toenemende mate de druk van het dagelijks leven- door hun mobiele telefoons, sociale media, naschoolse activiteiten en examens. Wat ze nodig hebben is een gereedschap om hun hoofd te legen.’
Het programma maakt gebruik van zogenoemde geleide meditaties, beginnend met een lichaamsscan, zoals ook in vipassanameditatie gebruikelijk is, en gaat dan over naar het waarnemen van geluiden, gedachten en emoties— om altijd terug te keren naar de adem. Alle meditaties worden anticonfessioneel gepresenteerd. De makers wijzen op de positieve resultaten die met mindfulness meditatie zijn bereikt. Ze baseren zich daarbij op wetenschappelijke onderzoeken van universiteiten in Oxford, Harvard, Melbourne en Monash.
Smiling Mind loopt in een pilotprogramma proef op twintig Australische scholen. Het is de bedoeling van de makers het in 2020 ingebed te krijgen in het onderwijssysteem. Hoewel kinderen en jong volwassenen de belangrijkste doelgroep voor de makers zijn, hebben ze vier levels gemaakt, met overeenkomstige oefeningen. Ook volwassenen kunnen op hun eigen niveau virtueel mediteren.
De makers gaan op hun site, die alleen maar de positieve kanten van mindfulness (vipassanameditatie) belicht, niet in op geestelijke problemen die door deelnemers tijdens meditatie kunnen worden opgeroepen, en door een fysiek aanwezige coach bespreekbaar kunnen worden gemaakt. Ze vermelden niet of er een back up is voor deze mensen- lees kwetsbare kinderen en waar ze met eventuele klachten terecht kunnen.
Frank Uyttebroeck zegt
Mediteren voor kinderen en adolescenten via een phone app … . Jaaahhh! Gat in de markt! Doen!
Controle? Ho maar!
Meditatie in handen van ‘een makelaar in succesvolle projecten’ … Lekker snel, lekker hip, lekker makkelijk magnetronmediteren.
Flinterdunne mindfulnessaftreksels, weinig input, maximale winst.
Lijkt mij vooral ook geweldig potentieel hebben in Nederland. Kijk maar naar het uiterlijke succes van de verschillende MeditatieMcDonalds-franchisebedrijfjes in “.nl”: enkel het binnenrijven van klanten en dus bedrijfsmatige expansie als drijfveer … koopman en namaakdominee in ultima forma.
Het veroorzaken van lijden is op deze manier vrijwel onvermijdelijk.
FU
Lies zegt
Nogal tegenstrijdig, de druk door (onder andere) mobiele telefoons en sociale media willen oplossen d.m.v. een smart phone app. Wordt zo’n ding onmisbaar en kunnen we niets meer “alleen”.