Birmese autoriteiten hebben toegezegd een video waarop te zien zou zijn hoe de politie leden van de Rohingya moslim minderheid in Birma mishandelt, te onderzoeken. De opnamen vonden plaats in november 2016 tijdens een operatie van politietroepen, nadat in Maungdaw twee politiemannen waren doodgeschoten.

De video toont een grote groep dorpsbewoners omgeven door politieagenten. Te zien is hoe tijdens een verhoor een politieman een dorpsbewoner in het gezicht schopt. Andere mannen zijn ook geschopt. Een regeringswoordvoerder heeft gezegd dat tegen politiemensen die regels hebben overtreden actie zal worden ondernomen. Tientallen mensen zijn gedood tijdens militaire operaties in Rakhine-staat waar de ongeveer een miljoen Rohingya moslims wonen.

Het gebied is gesloten voor journalisten en onderzoekers, waardoor het moeilijk is om een onafhankelijk onderzoek te beginnen om beschuldigingen van verkrachting, bloedbaden en het in brand steken van en plunderingen van dorpen door het leger te onderzoeken. De moslims worden door het overwegend boeddhistische Birma beschouwd als illegale migranten uit Bangladesh. Hun staatsburgerschap wordt door de regering ontkend ondanks dat ze al vele generaties in het land wonen.

Bron BNN/BBC

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu