Niet alleen Tibetanen maar ook honderden Han-Chinezen en westerse studenten hebben de afgelopen tijd gedwongen het Tibetaans boeddhistische opleidingsinstituut Larung Gar in Sichuan, in de Tibetaanse autonome regio (TAR) verlaten. China wil het aantal studenten voor de helft met vijfduizend verminderen. Na hun vertrek worden hun onderkomens gesloopt.

Enkele honderden Han-Chinezen, onder wie lekenbeoefenaars maar ook monniken, zijn al verwijderd van het centrum, vertelde een lokale bron aan RFA. Ook westerse studenten uit Europa en de Verenigde Staten vertrokken zonder dat daar ruchtbaarheid aan werd gegeven.

Maar Tibetaanse monniken en nonnen vormen de meerderheid van de bewoners die moesten vertrekken. Ze werden teruggestuurd naar het gebied in de TAR waar ze oorspronkelijk woonden na het volgen van een maand durend patriottisch re-educatieprogramma’s.

Chinese arbeiders zijn nog steeds bezig met het slopen van onderkomens van monniken en nonnen van Larung Gar, zei hij. Vele duizenden Tibetanen en de Han-Chinezen studeren aan het opleidingsinstituut. Dat in 1980 werd opgericht door de Tibetaanse leraar Khenpo Jigme Phuntsok.

Bron RFA. Omslagfoto Free Tibet.

Categorieën: Nieuws, Tibetaans boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk